Visszaüt az osztogatósdi

Megtámadta a román kormány az alkotmánybíróságon a parlament döntését, amely ötvenszázalékos béremelést hagyott jóvá a pedagógusok számára. A közalkalmazottak és az egészségügyi dolgozók hasonló béremelési követelésekkel ostromolják a Tariceanu-kabinetet.

2008. 10. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sólyom a Székelyföldre készül. A Székelyföldre látogat október 24-én és 25-én Sólyom László köztársasági elnök – jelentette be tegnap György Ervin, Kovászna megye prefektusa. Sólyom László júniusban a Székely Nemzeti Tanács vezetőivel folytatott budapesti megbeszélésén ígérte meg, hogy következő romániai útja során ellátogat a Székelyföldre; az államfőnek beiktatása óta ez lesz az első vizitje a tömbmagyar régióban. (R. Sz.)


Saját kelepcéjébe esett a román kormány és a parlament, miután már a nemzetgazdaság stabilitását veszélyeztetik az elmúlt időszakban általuk kampánycélból foganatosított béremelések. Pandóra szelencéjét a bukaresti törvényhozás nyitotta meg, amikor egy héttel ezelőtt az egyetemi oktatóknak 74, a közoktatásban dolgozó pedagógusoknak pedig ötvenszázalékos fizetésemelést szavazott meg.
Szintén a november 30-i parlamenti választásokra tekintettel a liberális Calin Popescu-Tariceanu vezette kabinet 35 ezer forintnak megfelelő összegre emelte a minimálbért, október 1-jei hatállyal pedig húszszázalékos nyugdíjemelést foganatosított. A szociális alamizsnaosztogatás következményeire rádöbbenve Varujan Vosganian pénzügyminiszter bejelentette: a pedagógusoknak megítélt, 1,4 milliárd euróra rúgó béremelésbe beleroppanna a nemzetgazdaság, és veszélybe kerülhet az ország uniós státusa, éppen ezért a kormány tegnap az alkotmánybíróságon megtámadta a rendeletet, mivel a honatyák nem jelölték meg a szükséges forrást. Ugyancsak a taláros testülethez fordulnak Tariceanuék a parlament ama döntése miatt is, miszerint ötven százalékkal emelkedik az első és második kategóriába eső nyugdíjpont értéke. Csakhogy a politikusok eddigi bőkezűségén felbuzdulva számos társadalmi kategória jelentette be béremelési igényét.
A román miniszterelnök azonban a bukaresti jegybank kormányzójával a témában folytatott tegnapi egyeztetése után leszögezte: a valamennyi közalkalmazottra kiterjedő béremelés tízmilliárd eurós költségvetési ráfordítást feltételezne, ami csődbe juttatná az országot. Mugur Isarescu, a román nemzeti bank elnöke egyébként vasfegyelemre intette Tariceanut a bérpolitika terén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.