A hét végén eldől az RMDSZ sorsa

Tegnap sem született döntés Bukarestben az RMDSZ kormányzati szerepvállalásáról, miközben a két nagy román párt között előrehaladtak a nagykoalíciós tárgyalások. Az RMDSZ szerint szlovák effektus fenyeget.

2008. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatólag már a hét végén aláírják a Demokrata–Liberális Párt (PDL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői a Partnerség Romániáért elnevezésű koalíciós megállapodást. A jobbközép és a baloldali alakulat csúcsvezetőségének tegnap kilencven százalékban sikerült megállapodnia a kormányprogramról. A kormányalakítással megbízott Theodor Stolojan részvételével egyeztetett dokumentum elsősorban a gazdaság stabilitását, munkahelyteremtést, infrastruktúra-fejlesztést célzó intézkedésekre épül. Továbbra is merev álláspontot képviselnek azonban a szociáldemokraták a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel kapcsolatban. Mircea Geoana PSD-elnök leszögezte, továbbra is elutasítják a magyar alakulat kormányzati szerepvállalását, szerinte viszont mindezt nem etnikai megfontolásból teszik. Miron Mitrea szociáldemokrata politikus, a demokratákkal kötendő nagykoalíció legvehemensebb híve megkockáztatta, akár kútba is fulladhat a PSD–PDL-kormány az RMDSZ körüli vita miatt. Nem kizárt, hogy a román szociáldemokraták csökönyössége mögött Ion Iliescu tiszteletbeli elnök, exállamfő fenyegetőzése rejlik, miszerint új baloldali pártot alapít, ha a PSD lepaktál a jobboldallal. Emil Boc PDL-elnök szerint pártja teljesíteni kívánja az RMDSZ kooptálásáról tett ígéretét, és a hét végén Markó Béláékkal közösen keresnek megoldást a kialakult helyzetre.
Eközben RMDSZ-es politikusok szerint Romániában is fennáll az etnikumközi konfliktusok veszélye, ha a szövetség kiszorul a bukaresti hatalomból. Borbély László területfejlesztési miniszter szerint Erdélyben könnyen bekövetkezhet, ami Szlovákiában, vagyis hogy az MKP ellenzékbe szorulásával tetten érhető a magyarellenes diskurzus, a kisebbségellenes intézkedések.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.