A PDL mindent visz Romániában

2008. 12. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kijelölte minisztereit tegnap a román Demokrata-Liberális Párt (PDL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) alkotta nagykoalíció. Az Emil Boc megbízott miniszterelnök vezette tizennyolc tagú kabinetben a PDL-nek jutottak a legfontosabb tárcák, demokrata politikus irányítja például a gazdasági, a szállításügyi, a régiófejlesztési és a pénzügyminisztériumot. A szociáldemokrata Cristian Diaconescu irányítja majd a román diplomáciát, a 49 éves politikus korábban egy évig vezette az igazságügyi minisztériumot, a Nastase-kormány külügyi államtitkáraként pedig részt vett a magyar kedvezménytörvény romániai alkalmazásáról folytatott tárgyalásokon. A törvényhozás hétfőn szavaz a Boc-kormányról.
A kolozsvári kisebbségkutató intézet által tegnap bemutatott, a romániai etnikumközi viszonyokat boncolgató felmérés szerint az erdélyi magyarok nagyobb arányban rokonszenveznek a többségi nemzet tagjaival, mint fordítva. A kutatásból kiderül: az erdélyi magyarok jobban megbíznak Traian Basescu államfőben, mint Markó Bélában, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.