Bukaresti belharc

2008. 12. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfői miniszterelnökjelölt-csere ellenére gőzerővel zajlanak Bukarestben a demokrata-liberálisok (PDL) és a szociáldemokraták (PSD) közötti kormányalakítási tárgyalások. Emil Boc PDL-elnök, kijelölt kormányfő közölte: nagy vonalakban már véglegesítették a kormányprogramot, amelyet pénteken terjesztenek a parlament elé, jelenleg pedig a miniszteri tisztségek elosztásáról egyeztet a két nagy párt. Az máris kiderült, hogy a román nagykoalíció megőrzi a 16 százalékos egységes adókulcsot, a következő négy évben a GDP hat százalékát fordítaná az oktatásügy és az egészségügy fejlesztésére, Romániának az eurózónához történő csatlakozásáig 500 euróra emelné a bruttó minimálbért. A miniszteri posztok várományosairól egyelőre keveset tudni, az viszont tény, hogy a két alakulat ádáz harcot folytat a kulcsfontosságú tárcák megszerzéséért, és biztos, hogy a román szenátus elnöke Mircea Geoana PSD-elnök lesz. A legtöbb bukaresti hírforrás egyébként bizonyosra veszi, hogy Theodor Stolojan azért mondott le a kormányfői posztról, mert a két nagy párt vezetői kevés beleszólást engedtek neki a miniszterek kiválasztásába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.