Ellenzékbe vonul az RMDSZ

Tizenkét éves kormányzati szerep után ellenzékben kénytelen politizálni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), miután a nagykoalíciót alkotó két román párt csak államtitkári pozíciót ajánlott fel az alakulatnak.

2008. 12. 25. 8:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Demokrata-Liberális Párt (PDL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői szombaton egyeztek meg a Partnerség Romániáért elnevezésű koalíciós megállapodás részleteiről. Ezen belül pedig arról, hogy az RMDSZ nem képviseltetheti magát miniszteri szinten a Theodor Stolojan vezette új bukaresti kormányban. Mindezt az RMDSZ vezetősége elfogadhatatlannak ítélte, Markó Béla pedig tegnap bejelentette: a magyar alakulat ellenzékbe vonul, mivel nem hajlandó csupán végrehajtói szerepet betölteni a román hatalomban. Hozzátette: a szlovákiai példa elkerülése érdekében a szövetség mindent megtesz azért, hogy Romániában ne kerüljenek előtérbe a múlt etnikai feszültségei, és hogy a kisebbségi jogokat ne korlátozzák. Markó előrebocsátotta azt is, hogy az RMDSZ nem fogja megszavazni a parlamentben azt a Stolojan-kabinetet, amelynek szociáldemokrata képviselői nyíltan elutasították a magyarok kormányzati szerepvállalását.
*
Rövid ideig a november 30-i romániai parlamenti választásokat követően még úgy tűnt, a demokraták és a liberálisok – az RMDSZ bevonásával – újjáalakítják a 2004-ben hatalomra lépett jobbközép szövetséget. Ennek érdekében tulajdonképpen Markó Béláék tették meg az első lépést, amikor egy majdani koalíciós együttműködés reményében tárgyalást kezdeményeztek a jelenleg még ellenzékben politizáló Demokrata-Liberális Párttal (PDL), amely mellesleg szintén tagja az Európai Néppártnak. Csakhogy a Traian Basescu államfővel szimpatizáló PDL eddigi ősellenségének számító Szociáldemokrata Párt (PSD) váratlanul ajánlatot tett a jobb- és a baloldal közötti nagykoalíció létrehozására. A jobboldal öszszefogásának meghiúsulásában közrejátszott az is, hogy a köztársasági elnök azt a Theodor Stolojant bízta meg kormányalakítással, aki vörös posztónak számít a Calin Popescu-Tariceanu miniszterelnök vezette liberálisok szemében, mivel két évvel ezelőtt híveivel együtt kilépett a PNL-ből, aztán új pártja egyesült a demokratákkal. A PDL és a PSD közötti közeledésben az elmúlt napokban mindössze az jelentett pillanatnyi akadályt, hogy a szociáldemokraták leszögezték: nem hajlandók osztozkodni a kormányban az RMDSZ-szel. Mindezt a szövetség vezetősége az erdélyi magyarság elleni támadásnak tulajdonította, bukaresti elemzők szerint viszont a PSD ezzel kívánja viszonozni Markóéknak, hogy négyéves együtt kormányzás után az RMDSZ 2004-ben hátat fordított a szocdemeknek és a jobboldallal lépett kormányra. A koalíciós megállapodást tegnap este írták alá.
Markó Béla leszögezte: azok után, hogy az RMDSZ tisztségviselői az elmúlt években bebizonyították szakértelmüket Románia általános problémáinak megoldásában, a szövetség nem érthet egyet azzal, hogy másodrangú legyen a kormányban, és államtitkárai révén hajtson végre egy olyan kormányprogramot, amelynek kidolgozásában nem vett részt. Szász Jenő, a szövetséggel rivalizáló Magyar Polgári Párt elnöke egyébként üdvözölte az RMDSZ ellenzékbe vonulását, szerinte ugyanis az alakulat kormányon nem harcolt az erdélyi magyarság alapvető érdekeiért.

publicisztika a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.