Jobbra húz az RMDSZ

Karácsonyra új kormányt és költségvetést akar Traian Basescu román államfő, aki tegnap egyeztetett a parlamenti mandátumot szerzett négy párttal és a kisebbségekkel a lehetséges koalícióról. A miniszterelnöki tisztség várományosa még kétséges.

2008. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elment egy antikommunista. Nyolcvanadik életévében tegnap reggel elhunyt Constantin Ticu Dumitrescu, a román kommunista rezsim egyik legnagyobb ellenállója. Rendszerellenes tevékenységéért Ticut először diákként, 1945-ben tartóztatta le az akkori titkosszolgálat, a rezsim tiltására nem végezhette el a jogi egyetemet, majd 1949-ben politikai fogolyként, 1953-ban pedig az államrend felforgatásának vádjával 23 év börtönnel sújtották. Az ország szinte minden börtönében raboskodott, munkatáborokat megjárt ellenálló részt vett az 1989-es forradalomban, haláláig betöltötte a volt politikai foglyok szövetsége elnöki posztját. Parasztpárti szenátorként ő dolgozta ki a lusztrációs törvényt, amelynek a bukaresti parlament által 1999-ben „finomított formában” elfogadott változata előírta a Ceausescu-rezsim és annak titkosszolgálata, a Securitate ügynökeinek leleplezését. Ticu Dumitrescunak köszönhetően jött létre a román átvilágítóbizottság, amelynek ő is tagja volt. (R. Sz.)


Az RMDSZ a november 30-i parlamenti választásokon legtöbb mandátumot szerzett jobbközép Demokrata Liberális Párttal (PDL) képzeli el a kormányzást, amelyben helyet kapnának a liberálisok is (PNL) – jelentette be tegnap Markó Béla szövetségi elnök a Traian Basescuval folytatott konzultáció után. Az erdélyi magyar politikus közölte: a román államfővel egyetértettek abban, hogy az RMDSZ-nek ott a helye az új bukaresti kormányban is, ennek érdekében pedig szorosabbra kívánják fűzni kapcsolataikat az ideológiailag hasonló nézeteket valló, szintén néppárti PDL-lel. Markó egyébként sejtetni engedte, hogy az RMDSZ akkor sem vonulna ellenzékbe, ha jelenlegi kormánypartnerei, a liberálisok ezt az utat választanák. Emil Boc kolozsvári polgármester, a Basescuval szimpatizáló alakulat elnöke a Cotroceni-palotából távozóban elmondta, első opciójuk a Calin Popescu Tariceanu kormányfő vezette PNL és az RMDSZ felé irányul, de tárgyalni kívánnak a szociáldemokratákkal (PSD) is. „Noha a választásokon a PSD szerezte a legtöbb szavazatot, mi hárommal több mandátumhoz jutottunk a törvényhozásban. Vagyis elsők vagyunk az egyenlők között, így alkotmányos jogunk igényt tartani a kormányalakításra” – szögezte le Boc. Hasonlóképpen vélekedik azonban Mircea Geoana PSD-elnök is, aki szerint alakulata hajlandó részt venni egy széles parlamenti többséggel rendelkező kormányzásban, de csak abban az esetben, ha ő adja a miniszterelnököt. Ugyanezt a feltételt szabta a liberálisok hatalmon maradásához Tariceanu is, hozzátéve: a PNL mindemellett ragaszkodik a piacgazdaság elvén alapuló, az egykulcsos adórendszer megőrzését, a gazdasági válság hatásainak enyhítését célzó programjához is. Miközben Basescu szerint az új kormánynak legkésőbb karácsonyig „kenyérbe kell esnie”, hogy a parlament mihamarabb elfogadhassa a 2009-es költségvetést, a leendő kormányösszetétel a négy párt között a hét végén esedékes alkudozás során dől el. Nem kétséges ugyanakkor, hogy az államfő a demokraták soraiból fog felkérni politikust a kormányalakításra, az addigi háttéregyeztetések során viszont már nagy valószínűséggel nyilvános lesz a koalíciót alkotó két vagy három párt kiléte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.