Mérgező italokat iszunk

Az alkoholfogyasztással öszszefüggő májkárosodás tartósan a vezető halálokok között szerepel hazánkban, és akár négyszer-ötször annyian halnak meg a szesz okozta betegség miatt, mint más európai országokban. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy sok olcsó, pancsolt, mérgező alkohol fogy és orvoshoz sem fordulnak a szenvedélybetegek.

Berta Hajnal
2008. 12. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fagyálló. Évente több halálos áldozatot követel a fagyálló is, Zacher Gábor szerint nagyjából 80-an isznak ilyet véletlenül vagy öngyilkossági szándékkal. Előfordult, hogy egy család egy szemétben talált flakon tartalmát osztotta meg, mások ismerőstől vettek mérgező alkoholt, amelynek lebomlását érdekes módon épp tömény szesz itatásával lehet legjobban késleltetni.


Pocsék minőségű, olcsó kannás bort, illegális főzdékből származó égetett szeszt fogyaszt a hazai alkoholbetegek nagy többsége, ami a táplálkozási hiányosságokkal együtt jelentősen ront egészségügyi állapotukon, ráadásul nagyon kevesen fordulnak maguktól orvoshoz – mondta lapunknak Zacher Gábor toxikológus, a fővárosi Péterfy Sándor Utcai Kórház osztályvezető főorvosa. A szakember, aki naponta akár 4-5 alkoholmérgezéses esettel is találkozik, úgy tudja, hogy a betegek mindössze 5-6 százaléka áll valamilyen kezelés alatt. Túlnyomó részük csak akkor kerül kórházba, ha már nagy a baj. A magyarok más közép-európai nemzetekhez hasonlóan leginkább a sörféléket és a röviditalokat kedvelik, mégis nagyobb az alkohollal összefüggő halálozási arány nálunk, mint a csehek, lengyelek vagy szlovákok esetében. Az uniós átlaghoz képest a különbség megdöbbentő: 78 százalékkal többen halnak meg Magyarországon az alkohol miatt – áll az Országos Egészségfejlesztési Intézet egyik tanulmányában. A férfiak körében a szív-, agyérbetegség és tüdőrák után az alkoholos májbetegség a negyedik leggyakoribb halálok.
A pancsolt szesz nemcsak a másnaposság tüneteit fokozhatja, hanem éveken keresztül rombolja a szervezetet, a májon kívül például a veséket is károsítja – mondta Zacher doktor, aki a szeszesital-gyártás bevett módszereként említette a keserű denaturált szesz feljavítását, színezését különböző aromákkal, hozzáadott kémiai vegyületekkel.
Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője lapunknak azt az emlékezetes esetet említette, amikor egy társaság nagyjából kétmillió liter pálinkát állított elő ablakmosó folyadékból és forgalmazták is a fél országban. Egy litert nagyjából 170-180 forintból hoztak ki, az államkasszát a jövedéki adó elkerülésével másfél milliárd forinttal rövidítették meg. Sipos Jenő szerint a zárjegy megléte aránylag jó iránymutató az alkohol minőségét illetően, mert annak hamisításával ritkán bíbelődnek a csalók. A szóvivő óva int az aluljárókban, piacokon gyanúsan olcsón kínált szeszes italoktól, amelyekben műtrágya, ecetsav, metanol, butanol is lehet. A hamisítókat a szesz laboratóriumi vizsgálata után a jövedéki termékkel való visszaélés mellett egészségkárosítással is meggyanúsíthatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.