Negyvenmillió nyomát keresik Gyulán

Feljelentést tett négy gyulai önkormányzati képviselő, Alt Norbert, Erdmann Gyula, Görgényi Ernő és Nemesvári Zoltán a városi ügyészségen Rózsás Árpád, a Gyulai Termálpark Kft. volt ügyvezetője ellen, aki egy ideig Perjési Klára polgármester és MSZP-s országgyűlési képviselő politikai tanácsadójaként is dolgozott.

V. Fehér József
2008. 12. 28. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kijelentem, hogy nem állok a gazdasági társaságokról szóló törvény és a hatályos jogszabályok szerinti összeférhetetlenség hatálya alatt – ezt a nyilatkozatot Rózsás Árpád tette, holott feljelentői szerint ennek éppen az ellenkezője igaz. A négy helyi képviselő bizonyítottnak ítéli, hogy Rózsás Árpád magáncégének tevékenysége olykor összekeveredett az önkormányzat egyszemélyes gazdasági társaságának pályázatokkal kapcsolatos munkájával. A feljelentők éppen azt szeretnék megtudni az ügyészségtől, hogy a magán- és a közokirat-hamisítás vétsége megvalósult-e.
Gyulán azt már a belső ellenőrzés kimutatta, hogy a 40 milliós törzstőke rövid idő leforgása alatt úgy szívódott fel, hogy semmi haszna sem volt. Az asszisztens is havi negyedmilliót keresett az MSZP-s polgármester egykori politikai tanácsadója irányította cégnél. Milliókat költöttek eszközbeszerzésre, sok pénzt navigációs rendszerre és színes lézernyomtatóra – feleslegesen. Gondok akadtak a költségelszámolással is, például a saját gépkocsi használatának szükségszerűségét a polgármester nem igazolta. Mindmáig ismeretlen tettes is meglopta a társaságot, ami pedig minimális technikai védelemmel elkerülhető lett volna. A biztosító nem fizetett, a pótlás milliókba került. Az ügyvezető a pénzkezeléssel, ellenőrzéssel, bizonylatolással önmagát bízta meg.
– Rózsás Árpád az adófizetők pénzének felhasználása során nem a jó gazda gondosságával járt el – nyilatkozták a feljelentők a városi ügyészség előtt megtartott tegnapi sajtótájékoztatójukon. Hozzátették: a tőkét felemésztette a társaság működése. Szeretnék megtudni, hogy az ügyészség szerint történt-e bűncselekmény?
A Gyulai Termálpark menesztett, de közös megegyezéssel távozott ügyvezetője nagy tervekkel indult. Ujhelyi István (MSZP) és Magyar Bálint (SZDSZ) egymás kezéből vették ki a kilincset a Kisökörjárásba tervezett termálparkálom tervezésekor. Az egyik zászlóshajóprojektről és 23 milliárd forintról beszélt, a másik már csak 10 milliárdról. A végén ez az összeg is csökkent másfél milliárdra, majd jöttek a nehézségek, a Gyurcsány-csomagok, a megszorítások.
Perjési Klára baloldali polgármester témában tartott sajtótájékoztatóján úgy vélte, hogy Rózsás Árpád leváltása ellene is irányult. Szerinte dolgozni csak olyan légkörben lehet, ahol az eredményeket is elismerik, s nem mindig a hibákat keresik. Rózsás Árpád csupán írásban reagált az ellene a nyilvánosságban is felhozott vádakra. Álláspontja szerint a felügyelőbizottság folyamatosan jóváhagyta és megerősítette a költségek indokoltságát. Állította, hogy a cég nem gazdálkodott felelőtlenül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.