Partnerséget akar az RMDSZ

Továbbra is kétséges, hogy helyet kap-e a körvonalazódó bukaresti nagykoalícióban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

2008. 12. 22. 21:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csakis egyenlő partnerként és félként, szükséges súllyal vesz részt az RMDSZ a kormánykoalícióban – szögezte le tegnap Markó Béla elnök a szövetség területi elnökeivel folytatott bukaresti egyeztetés után. A találkozón kiderült: az RMDSZ helyi vezetői egységesen támogatják az alakulat kormányzati szerepvállalását, mint ahogy azt is, hogy a szövetség a jobbközép Demokrata Liberális Párttal (PDL) együttműködve vegyen részt a kormánykoalíció kialakításában. Ehhez azonban szükség van az RMDSZ feltételeinek teljesítésére, vagyis hogy a kormányprogram tartalmazza a szövetség legfontosabb célkitűzéseit: a decentralizációt, átfogó infrastruktúra-fejlesztési stratégiát, a mezőgazdaság fejlesztését, az oktatás és egészségügy reformját, valamint a kisebbségi jogok bővítését. Markó különben nem részletezte, az RMDSZ által igényelt kormányzati súly megegyezik-e a szövetség által a novemberi parlamenti választásokon szerzett hatszázalékos aránnyal. „Nem százalékokban mért arányról, és nem a tárcák elosztásáról van szó, hanem az RMDSZ lehetőségeiről, hogy a megfelelő eszközökkel részt vegyen célkitűzései megvalósításában” – jelentette ki a politikus, hozzátéve: ha ezek a feltételek nem teljesülnek, és az RMDSZ nem vehet részt egyenlő partnerként a kormányzásban, akkor a szövetség ellenzékbe vonul. Eközben a román szociáldemokraták (PSD) továbbra is azzal a feltétellel hajlandóak nagykoalícióra lépni a PDL-vel, ha a magyarok nem kapnak helyet a hatalomban. Mircea Geoanáék annak ellenére kötik az ebet a karóhoz, hogy európai elvtársaik jelenleg a magyar szervezet kormányszereplésének szükségességéről győzködik őket. Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakcióvezető-helyettese tegnap értetlenségének adott hangot amiatt, hogy miért kell a magyarokat kizárni a kormányból, amikor jelenlétük stabilizáló tényezőnek számít. Eközben hírügynökségi értesülések szerint sem a PDL, sem a román liberálisok nem adták fel a jobbközép koalíció létrehozásának reményét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.