Sikerkovács lehet a román pólónál is

2008. 12. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román férfi vízilabda-válogatott élére magyar szakembert neveztek ki: Kovács István négyéves szerződést kötött a bukaresti szakszövetséggel. Az Újpesttel négy, a Honvéddal pedig hat bajnoki címet szerzett, két Euroliga-győzelemmel és négy LEN-kupával büszkélkedő trénert tegnap mutatták be hivatalosan a román fővárosban. Kovács azt a Cornel Rusut váltja a medence szélén, aki hat hónapja ideiglenesen töltötte be a kapitányi posztot a román pólócsapatnál, miután elődje, Vlad Hagiu lemondott a pekingi olimpiai részvétel meghiúsulása miatt. A tízszeres magyar bajnok edző első romániai benyomásai meglehetősen vegyesre sikeredtek, mivel rögtön szembesülnie kellett az úszómedencék és a sportág támogatásának hiányával. „Úgy éreztem, mintha visszaforgatták volna az idő kerekét, amikor megtekintettem a bukaresti Floreasca-uszodát. Nem normális állapot, hogy Románia ilyen kevés uszodával rendelkezik, ez az oka annak, hogy kevés vízilabdázó van, és nincs kik közül válogatni. Jelenleg Nagyváradon a legmegfelelőbbek a körülmények a felkészülésre, de ha Bukarestben változik a helyzet, akkor mindkét városban edzőtáborozunk majd” – jegyezte meg tegnap Kovács István, akit áprilisban, az elvesztett magyar bajnoki elődöntő után menesztettek tíz év munka után a Honvéd kispadjáról. Az 51 éves szakember hosszú távú célja, hogy csapatával a legjobb hat között végezzen a 2012-es londoni olimpián, ennek elérése érdekében fiatalítani szeretne, mivel szerinte jelenleg túl magas a román válogatott átlagéletkora. Első nagy megméretése a jövő júliusi római világbajnokság lesz a román pólócsapat élén, amely a 2006-os belgrádi Európa-bajnokságon 4., a tavalyi melbourne-i vb-n pedig a 11. helyen végzett. George Gaita, a Román Vízilabda-szövetség elnöke örömének adott hangot, hogy az általa a világ egyik legnevesebb edzőjének tartott Kovács igent mondott felkérésére. „Biztos vagyok benne, hogy jól választottunk, a magyar iskola a legjobb a világon” – szögezte le Gaita.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.