A miniszterek vallottak a pénzszórásról

Páva Zoltán MSZP-s képviselő, Komló polgármestere. Fizetése mellett költségtérítésre is igényt tarthat, ám mindez nem volt elég: négy és fél hónapig családi vállalkozása a kancelláriát látta el tanácsaival ötmillió forintért. A civil kapcsolattartást koordinálta a cége, amely egyébként orvosiműszer- és gépkereskedéssel foglalkozik. Jól járt Kupa Mihály is, aki március és május között egymillió forintot kapott a kancelláriától az azóta megbukott Új tulajdonosi program előkészítéséért. Tukacs István havonta kap ugyanennyit, amiért kormánybiztosként összehangolja a válságintézkedéseket.

Török László
2009. 01. 19. 19:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Krumplit szoktam vásárolni meg tojást (…), szavazatokat nem szoktam vásárolni” – az év elején Gyurcsány Ferenc miniszterelnök így nyilatkozott az ATV-nek. Ehhez képest a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) jóvoltából Páva Zoltán szocialista párti képviselőnek, Komló polgármesterének családi vállalkozása tanácsadói szerződés címén komoly összegekhez jutott. A megbízás előtt a képviselő hangosan tiltakozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megvalósítatlan köztisztasági csomagja ellen, amelyben az MSZP elnöke arra tett kísérletet, hogy kimondják a polgármesterség és a képviselőség közötti összeférhetetlenséget. Azt nem tudni, hogy Páva Zoltánt mennyiben motiválták önös anyagi érdekei, amikor „átgondolatlannak” minősítette a miniszterelnöki terveket, az azonban összesítésünkből is kitűnik, hogy a kormánypárti politikus 2008-ban jó évet tudhatott maga mögött.
A polgármesteri fizetése mellett Páva Zoltán csak decemberben bruttó képviselői tiszteletdíja címén 394 ezer, költségtérítési átalánya miatt pedig 301 ezer forint kapott. A szocialista képviselő – aki egy ideje már nem bírálja felettese egyetlen javaslatát sem, legyen szó bár a 13. havi nyugdíjak vagy a közszféra dolgozóinak 13. havi bérének befagyasztásáról –, azonban nem tartotta elegendőnek az egyébként bőséges havi juttatásait, ezért elszegődött a kancelláriához, hogy „közreműködjön a társadalmi és politikai kapcsolattartás stratégiájának kialakításában”. Családi vállalkozása, a Medich-Technik Bt. a miniszterelnöki kabinetirodától 2008 februárja és júliusa között 4,925 millió forintot kapott a civil kapcsolattartás koordinációjáért. A megbízás zsenialitása az, hogy a Medich-Technik Bt., ahogy azt Páva Zoltán az Országgyűlés honlapján közzétett életrajzában leírta, orvosiműszer- és gépkereskedéssel foglalkozik.
Páva Zoltán 2006 óta tíz önálló indítványával vétette magát észre az Országgyűlésben. Ezekben érdeklődött a diáksport finanszírozásáról, megkérdezte, hogy „biztosított-e” a pekingi olimpiára való felkészülés anyagi támogatása, ezután pedig feltette a nagy kérdést, hogy „hogyan tovább Peking után”. A szocialista képviselő aggódva tudakolta, hogy mi lesz a sorsa a komlói bányászati utókezelő szanatóriumnak, de általánosságban arra is rákérdezett az Országgyűlésben, hogy mi várható a sport irányítása terén 2006 és 2010 között.
Az év végén Bernáth Ildikó (Fidesz) kérte ki a Miniszterelnöki Hivataltól az ötmillió forint alatti tanácsadói szerződéseket, a Páva család megbízására is ennek nyomán derült fény. Az ellenzéki képviselőnek megküldték azt is, hogy például Tukacs István, aki a gazdasági válságövezetek kezelésével összefüggő kormányzati tevékenységet hangolja össze kormánybiztosként államtitkári rangban, havi egymillió forintért végzi munkáját.
Tukacs Pista (ahogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök becézi a politikust) egyébként még így is a legvisszafogottabban honorált kormánybiztos a MeH-ben. Kondorosi Ferenc az Új rend és szabadság programért felel, hogy a felelősség roppant súlyát könynyebben viselje, 1,2 milliós havi illetményben részesül, amihez tavaly közel kétmillió forintot is kapott még egyéb juttatások címén. Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztos havonta közel egymilliót kap, 2008-ban egyéb juttatások címén másfél millió forint járt neki.
Az ötmillió forint alatti tanácsadói szerződések kedvezményezettjei között van az egykori „centrumos” Kupa Mihály is. Március és május között egymillió forintot kapott a Miniszterelnöki Hivataltól a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által bejelentett és azóta szintén megbukott Új tulajdonosi program előkészítő munkálataiért. Kupa Mihály 2002-ben pártjával 220 ezer szavazatot, a leadott voksok 3,9 százalékát vitte el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.