Erősítené a hatalmát Traian Basescu

2009. 01. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félelnöki rendszert lát a legjobb megoldásnak Románia számára Traian Basescu, aki úgy módosíttatná az alkotmányt, hogy az államfő hatásköre kiterjedjen a parlament feloszlatására is. Az elnök tegnap ismertette ez irányú javaslatait, amikor az általa az alaptörvény módosítása céljából felkért szakértői testület bemutatta az ország alkotmányos és politikai helyzetét vázoló jelentését. Basescu leszögezte: a parlament feloszlatását a politikai válságmegoldás eszközévé kell tenni, a jelenlegi törvényhozás helyett pedig szerinte elegendő lenne az egykamarás rendszer, figyelembe véve, hogy az Európai Parlament is létezik törvényhozó szervként. Az elnök megváltoztatná a képviselői mentelmi jog jelenlegi gyakorlatát is, megszüntetve ezt a „mentőövet” a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható honatyák esetében. Módosítana Románia közigazgatási felosztásán is, a jelenlegi, negyven éve kialakított megyerendszer helyett 9-12 közigazgatási egységet alakíttatna ki, és többletjogokkal ruházná fel az állampolgárokat: a parlamentnek kötelező módon törvényt kellene alkotnia azokban a kérdésekben, amelyeket a nép megszavaz.
Az ellenzékbe szorult román liberálisok élesen bírálják az elnöki kezdeményezést, amelynek gyakorlatba ültetésére azonban megvan az esély, hiszen Mircea Geoana, a parlamentben 70 százalékos többséggel rendelkező nagykoalíció szociáldemokrata társelnöke közölte, támogatja a javaslatot, mivel az állam szerkezete reformra szorul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.