Ion Iliescut megdobálták Bukarestben

2009. 01. 02. 20:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap is botrányba fulladtak az 1989-es romániai forradalom kirobbanásának 19. évfordulója tiszteletére Bukarestben rendezett megemlékezések. A román főváros Forradalom terén tartott mementón egy 78 éves férfi szidalmazta, majd tojással megdobta Ion Iliescut, a rendszerváltás utáni Románia első államfőjét, aki közvetlenül a Ceausescu diktátor pár kivégzése után vette át a hatalmat. A rendőrségre kísért idős férfi közölte, Iliescut tekinti felelősnek monarchista eszméket valló fia és lánya halála miatt, az elkövetőt a hatóságok 13 ezer forintnak megfelelő pénzbírsággal sújtották. Iliescu szóváltásba keveredett a forradalmárokkal a román közszolgálati televízió által készített emlékműsor felvételén is. Vasárnap pedig a bukaresti hősök temetőjében rendezett koszorúzáson forradalmárok egy csoportja pénzérméket hajított felé, kifütyülte és leárulózta a volt államfőt, aki személyes blogján gyűlölködő gyengeelméjűeknek nevezte a tiltakozókat.
Eközben a román népfelkelés „szülővárosának” számító Temesváron Tőkés László EP-képviselő arra figyelmeztetett: társadalmi visszarendeződés, megalkuvás jellemzi a ’89-es forradalom óta eltelt időszakot. „Vannak, akik egyszerűen puccsnak minősítik az akkor történteket, és úgy vélik, hogy ahhoz csak eszköz voltam csupán. Temesváron valódi ellenállás bontakozott ki, de elmondható, hogy ennek elfojtására valóban puccsot rendeztek” – jelentette ki a püspök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.