Nem tisztázták Benedek és Gőgös szerepét

Dénes Zoltán
2009. 01. 19. 19:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megsemmisítette és új eljárásra kötelezte a Fővárosi Bíróság a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot (FVM) az egyik uniós vidékfejlesztési csoport megalakításával kapcsolatos törvénysértő döntése miatt. Az agrártárca az ítélet szerint törvénytelenül járt el a Pápa környéki Leader-csoportok megalakulása során meghozott döntéseiben, ami miatt a települések most mintegy 2,5 milliárd forinttól eshetnek el. Érdekessége az ügynek, hogy Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára egyben a megye szocialista országgyűlési képviselője, az FVM döntése pedig nem meglepő módon egy, a szocialista párthoz ezer szállal kötődő csoportosulásnak kedvezett. Ítéletének indoklásában a bíróság az agrártárca döntését egyenesen alkotmánysértőnek titulálja.
A bíróság ítélete szerint az FVM törvénytelenül avatkozott be egy az uniós vidékfejlesztési források lehívására létrehozott, úgynevezett Leader-csoport megalakulásába. A Leader az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának egy sajátos módszere, amelynek segítségével a vidéken élők meghatározhatják térségük hosszú távú fejlesztési prioritásait. E programban országosan a következő hét évben 260 milliárd forint felhasználását érintő pályázati lehetőség szerepel.
A Pápa környéki települések is ilyen csoport létrehozásába kezdtek, annak érdekében, hogy lehívhassák a rendelkezésre álló forrásokat. Az így megalakult Somló– Marcalmente–Bakonyalja (SMB) Leader-akciócsoport közhasznú egyesület előzetes elismerés iránti kérelmet nyújtott be az FVM-hez. Ezzel egy időben megalakult a szocialista párthoz több szálon kötődő Gerence–Marcal–Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesület (Gemara SK) is. A két egyesület között átfedések keletkeztek, mivel az SMB-hez 60 település önkormányzata csatlakozott, de a településeken működő egyes helyi egyesületek, vállalkozások a Gemara egyesülethez való csatlakozásukat jelentették be. Mivel a két egyesület között lezajlott tárgyalások nem vezettek eredményre, végül az FVM önkényesen úgy döntött, hogy az SMB-t csak 34 településre vonatkozó területi hatállyal részesíti Leader-akciócsoportként előzetes elismerésben. A többi települést pedig a Gemarához csatolta. A bíróság viszont e döntést alkotmányellenesnek titulálta, mivel az önkormányzatok egyértelműen az SMB-hez való csatlakozási szándékukról nyilatkoztak, márpedig ők rendelkeznek a legszélesebb társadalmi támogatottsággal.
Gőgös Zoltán a parlamentben sem rejtette véka alá, hogy az uniós források elosztásánál szocialista körök szorgoskodnak. Tavaly a Tisztelt Házban a témában igen gúnyosan közölte, hogy a pályázati kiírás nem zárta ki a szocialista kötődést. A mostani bírósági döntés nyomán kiderül, hogy a hatályos alkotmányt viszont kizárták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.