RMDSZ: megcsappant klientúra

2009. 01. 03. 21:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem kétszáz kormányzati, valamint több száz, a helyi önkormányzatokban és állami intézményekben különböző funkciókat betöltő tisztségviselőt érint hátrányosan az RMDSZ-nek a román kormányból történt kiszorulása. A többségében a szövetség 2004-es hatalomra kerülésekor, politikai alku révén hivatalt kapott miniszterek, államtitkárok és minisztériumi tanácsadók tegnap már átadták helyüket a bukaresti tárcáknál, a nagykoalícióra lépett és ellenzékből érkező román demokrata-liberálisok és szociáldemokraták ugyanis valamennyi poszton saját embereiket kívánják elhelyezni. Az állami megbízatás nélkül maradt magyar tisztviselők egy része a vállalkozói szférában, saját szakmájában vagy az RMDSZ-ben kívánja folytatni pályafutását. Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke különben a kolozsvári Krónika napilapnak elmondta: a szövetség elsősorban politikai eszközökkel kívánja megvédeni az állami intézményeknél vizsga útján elhelyezett tisztségviselőit. Nem zárta ki, hogy polgári engedetlenséghez folyamodnak, és nemzetközi fórumokon is kifejezik tiltakozásukat, ha kiszorítják a döntéshozatalból a magyar nemzetiségű funkcionáriusokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.