Székely a Déli-sarkon

Antarktiszi expedícióra indult a hét végén Tulit Zsombor sepsiszentgyörgyi hegymászó, hogy bukaresti társával meghódítsa a kontinens legmagasabb csúcsát, a 4897 méteres Mount Vinsont. A másfél hónapra tervezett, romániai premiernek számító kaland a Székelyek a magasban elnevezésű expedíció része.

2009. 01. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre közelebb kerül álma megvalósításához a székelyföldi Tulit Zsombor, aki évekkel ezelőtt a fejébe vette: meghódítja a világ hét legmagasabb hegycsúcsát. A Románia egyik legtapasztaltabb alpinistájának számító 33 éves Tulit mindeddig négyet megmászott a szakzsargonban „big sevennek” nevezett csúcsok közül, és feljutott többek között a Mont Blanc-ra, az Elbrusra, a McKinleyre, a Matterhornra, a Kilimandzsáróra és az Aconcaguára. Ezúttal a világ leghidegebb hegyének nevezett antarktiszi Mount Vinsont szemelte ki magának a sepsiszentgyörgyi Alpin Sportegyesület tagja, aki szombaton a bukaresti David Neacsuval utazott el Romániából Chilébe, hogy onnan hamarosan megérkezzen az antarktiszi Patriot Hillbe.
A február 15-ig tervezett expedíció alatt a két hegymászó maguk vontatta szánnal vág neki a Déli-sarktól 1200 kilométerre fekvő, 4897 méteres Vinson meghódításának, amelyet 1957-ben fedeztek fel, és kilenc évvel később mászta meg először egy amerikai csapat. Kettejük kalandja lesz az első romániai expedíció a déli sarkvidéken. Tulit Zsombor kocogással, kerékpározással, túrázással készült az expedícióra, decemberben pedig néhány napra hűtőházba költözött, így tesztelte felszerelését és szervezetét a fagysivatagnak nevezett déli kontinens viszontagságos időjárási körülményeire. Az Antarktiszon ugyanis mínusz 30 Celsius-fok az átlaghőmérséklet, de télen mértek már mínusz 89-et is, a szél sebessége pedig elérheti a 300 kilométert óránként. „Megpróbáljuk bebizonyítani, hogy egészséges hétköznapi ember is képes a magashegyi mászásra, nem csak neves sportolók” – nyilatkozta elutazása előtt Tulit Zsombor, aki pályafutása alatt 6400 méteres hegycsúcsról is ereszkedett már le síléccel, ebben romániai csúcstartónak számít. A székely alpinista eredetileg egy Himalája-expedíciót tervezett 2009 első hónapjaira, a kínai hatóságok azonban minden indoklás nélkül megtagadták tőle a hegymászási engedélyt. Amellett, hogy a Mount Vinsonról is síléccel kíván leereszkedni, Tulit Zsombor másik „jó szokását” is megismételné az Antarktisz tetején: a világ leghidegebb hegyén is kitűzné a székely zászlót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.