Tragédia Kovásznán

Egy magyar állampolgárságú turista meghalt, felesége súlyos állapotba került a székelyföldi Kovászna városában történt gázmérgezéstől. A hét végi tragédia nyomán életét vesztette a helyi szálloda recepciósa is, egy harmadik magyar vendég életét a rendőrök mentették meg.

2009. 01. 07. 9:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két ember – köztük egy magyar állampolgár – gázmérgezésben életét vesztette, ketten pedig kórházi ápolásra szorulnak, miután meghibásodott egy kovásznai szálloda fűtőberendezése. A tragédia szombatra virradóra következett be a 12 ezer lakosú, többségében magyarok lakta székelyföldi üdülővárosban, amely világhírű klimatikus gyógyhely, éppen ezért szénsavas meleg fürdőit, mofettáit évről évre több ezer turista keresi fel. Buzsi Andrea, a Kovászna megyei rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak elmondta: a három magyar állampolgárból álló csoport helyi ismerőseit kereste fel, de mivel a családnál nem tudták elszállásolni őket, kiválasztották a tucatnyi szálloda egyikét. Eddig tisztázatlan okok miatt azonban a Turist Hotel földgázzal üzemeltetett hőközpontja meghibásodott, a kiszivárgott szén-monoxid pedig néhány óra leforgása alatt elárasztotta a kétszintes épületet. A román rendőrség illetékesétől megtudtuk, a helyi mentőszolgálatot a 70 éves férfi riasztotta telefonon, és közölte, hogy felesége rosszul lett, a kiérkező rohammentősök azonban őt és a vendéglátó-ipari egység 52 éves recepciósát már holtan találták. A magyar állampolgárságú férfi feleségét önkívületi állapotban a kovásznai kórházba szállították, tegnap felébredt a kómából, és többek között Lőrincz Zsigmond, a kisváros polgármestere is meglátogatta. A harmadik, mindössze enyhe gázmérgezést szenvedett magyar turista annak köszönheti életét, hogy a helyszínre érkezett rendőrök rátörték az ajtót, és azonnal friss levegőre vitték. A szerencsétlenség idején mindössze a három magyar vendég tartózkodott az épületben.
A munkaügyi felügyelőség és az ügyészség által beindított vizsgálatok idejére a kovásznai szállodát bezárták, a hatóság szakemberei pedig elsősorban arra keresnek választ, hogy mi okozta a fűtőrendszer meghibásodását. A hotelt egy helyi vállalkozó bérli a kovásznai fogyasztási szövetkezettől, és hamarosan fel kívánták függeszteni a tevékenységét. Martini Károly, a létesítmény ügyvezető igazgatója szerint a területi gázszolgáltató az eddigi ellenőrzéseknél nem talált rendellenességet az épület hőközpontjánál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.