Árvaházi erőszak Romániában

Folytatólagosan elkövetett nemi erőszak gyanújával folyik vizsgálat két romániai árvaházban, ahol a kiskorúak társaikat szexuálisan zaklatták. A gyermekjogvédelmi hatóságok szerint képtelenek kordában tartani az állami gondozottak nemi ösztöneit.

2009. 02. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terhességmegszakítást hajtottak végre a hét végén az erdélyi Kolozs megyében egy tizennégy éves állami gondozotton, akit állítása szerint egyik bentlakó társa erőszakolt meg tavaly decemberben. A lány a Kolozsvár és Nagyvárad között fekvő Bánffyhunyadon működő, többnyire szellemi fogyatékos árva gyerekek gondozását ellátó speciális iskola neveltje. Terhességére néhány nappal ezelőtt derült fény. A rendőrségen a lány elmondta: vele egykorú társa a hálószobában erőszakolta meg, segélykiáltását pedig a felügyelők nem hallották meg. A hatóságok azonnal nyomozást indítottak az ügyben, annál is inkább, mivel a lány állítása szerint a szexuális zaklatás rendkívül gyakori a közel tízezres lélekszámú város (ebből háromezer magyar) speciális iskolájában, ahol a negyven lány bentlakó többségének már volt intim kapcsolata a hat fiú nevelttel. Vallomását alátámasztják a Kolozs megyei gyermekjogvédelmi igazgatóság adatai is, miszerint tavaly két hunyadi lányon hajtottak végre abortuszt, a mostani pedig idén már a második eset. A gyermekjogvédelmi felügyelet azzal védekezik, hogy képtelen megfékezni az állami gondozottak szexuális ösztöneit, és a fiúk elkülönítésén kívül a történtek miatt mindössze tízszázalékos bérlevonással büntette az iskola igazgatóját és két gondnokát. Csakhogy a 14 éves lány nagyanyja (egyben törvényes gyámja) nem hagyja annyiban, és kiskorú sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmény gyanújával feljelentést tett a rendőrségen.
A bánffyhunyadi egyébként nem az egyetlen hasonló incidens Romániában. Ugyancsak a napokban indított vizsgálatot a székelyföldi Kovászna megyei rendőrség a bodzafordulói árvaházban is, miután egy közösségi rendőr ütésnyomokat fedezett fel egy kilencéves bentlakó fiú arcán. A nyomozás során hat kiskorú – valamennyi fiú – azt vallotta, hogy két, 17 és 20 éves társuk rendszeresen bántalmazza őket, sőt négyüket tavaly szeptemberben meg is erőszakolták. Az ügyben immár a kilencezer fős, túlnyomó többségben románok lakta kisváros ügyészsége is eljárást indított testi sértés és kiskorú ellen elkövetett nemi erőszak gyanújával, és a Kolozs megyei esethez hasonlóan itt is felmerül a gondozók hanyagsága. A Kovászna megyei önkormányzat egy héttel ezelőtt határozott arról, hogy hamarosan megszünteti a bodzafordulói gyermekelhelyező központot, annak 22 lakóját pedig családi házakként kialakított otthonokban helyezik el, ahol szakértők szerint sokkal könnyebb ellátni a fiatalok felügyeletét és nevelését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.