Belehalt orvosai hibájába a beteg

Több órán keresztül küldözgettek kórházról kórházra Romániában egy idős pácienst, aki az orvosok felelőtlensége miatt a váróban életét vesztette. Keleti szomszédunknál az elmúlt időszakban ismét a figyelem középpontjába kerültek az orvosok által elkövetett műhibák és szakmai vétségek.

2009. 02. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két vezető beosztású egészségügyi tisztviselőt leváltottak, öt orvos munkaszerződését pedig felbontották a hét végén Romániában, miután egy 62 éves férfi életével fizetett az orvosi beavatkozás elmaradása miatt. A súlyos szakmai mulasztás csütörtökön történt az ország déli részén fekvő Slatina városában, ahol a helyi kórházak dolgozói több órán keresztül küldözgették egymáshoz a vidéki háza előtt rosszul lett, majd rohammentővel a megyeszékhelyre szállított pácienst. A súlyos mellkasi fájdalmakra panaszkodó Mihai Constantinescut, Draganesti község ortodox egyházának harangozóját a krónikus betegeket kezelő slatinai kórházból azért küldték tovább, mert nem rendelkezett egészségbiztosítással, a sürgősségi kórházban pedig alultápláltságot diagnosztizáltak nála, tüzetes vizsgálaton azonban itt sem esett át. Noha az orvosok nemtörődömsége miatti kétségbeesésében a mentőasszisztens a helyi sajtót is értesítette a történtekről, a kórház folyosójára száműzött páciens kora este szívinfarktusban elhunyt. Mivel a sürgősségi kórház vezetősége a történtek miatt mindössze bérlevonással sújtotta három dolgozóját, Ion Bazac egészségügyi miniszter pénteken este a kilencvenezer lakosú Olt-parti városba utazott. Az általa vezetett vizsgálóbizottság már drákói szigorral büntetett: a megyei közegészségügyi hatóság vezetőjét és a sürgősségi kórház igazgatóját leváltották, az intézmény négy orvosát és főasszisztensét pedig elbocsátották. A tárcavezető egyúttal dicséretben részesítette és állami kitüntetésre terjesztette fel a páciense életét az utolsó pillanatig a szívén viselő mentőasszisztenst.
A slatinai történet kísértetiesen hasonlít Cristi Puiu román rendező Lazarescu úr halála című, 2005-ben a cannes-i fesztiválon különdíjat nyert filmjére, amelynek 63 éves főhőse ugyancsak abba hal bele, hogy az orvosok egyik kórházból a másikba küldik, anélkül, hogy megvizsgálnák.
Ezekben a napokban a romániai orvosi kamarához tucatnyi orvosi műhibára utaló eset miatt érkezett feljelentés. Egy galaci fiatal házaspár azzal vádolja a Duna menti nagyváros kórházának szülészorvosait, hogy nem fedezték fel időben újszülött fiuk combcsonttörését, később pedig a védőoltással magyarázták az elváltozást. Nagyváradon a napokban halott kétfejű csecsemőt hozott a világra egy nő, akit terhessége alatt nőgyógyásza arról biztosított, hogy ikrei lesznek, egy szatmárnémeti magyar fiatalasszonynak pedig hamarosan szülnie kell, noha tavaly abortuszt hajtottak végre rajta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.