időjárás 15°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Davos: nincs válasz

Hírösszefoglaló
2009.02.11. 23:00

Nem talált igazi válaszokat a világgazdaság válságára a tegnap befejeződött davosi világgazdasági fórum. A résztvevők egy része kudarcként értékelte a tanácskozást. A legnagyobb visszhangot a német kancellár javaslata keltette. Angela Merkel harmadik utas politikát hirdetett, amely állítása szerint a fékevesztett kapitalizmussal és a szocialista államgazdasággal is szakít.

Kudarccal végződött a résztvevők egy része szerint a davosi világgazdasági fórum, mivel a 2500 meghívott nem talált megoldást a válságra. Egyes megfigyelők szerint a fórum a tanácstalanság tanácskozása volt: a régi davosi receptek már nem működnek, miközben a régi fejeknek is nehéz megbirkózniuk az új gondolatokkal – írja a távirati iroda.
A felmerülő ötletek közül a német kancellár javaslata keltette a legnagyobb visszhangot. Angela Merkel a válság leküzdésére a szociális piacgazdaság mellett egyfajta harmadik utat ajánlott. Szavai szerint ez különbözne a fékevesztett kapitalizmustól, ugyanakkor teljes elhatárolódást jelentene a szocialista államgazdasági kísérletektől is.
Angela Merkel felvetette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanács mintájára létre kell hozni a világszervezet gazdasági tanácsát. A német kancellár már ezt megelőzően is arról beszélt, hogy nemzetközileg kötelező pénzpiaci eljárási szabályok kidolgozására van szükség. Merkel szerint a későbbiekben az általa indítványozott gazdasági tanácsnak kellene ellenőriznie a játékszabályok betartását.
A fórum résztvevői a globalizáció mellett álltak ki. A felszólalók szerint a nemzetközi kereskedelem fékezése csak tovább rontja a helyzetet. Szombaton több ország minisztere is azt hangsúlyozta, hogy nem szabad korlátozni az importot. A felszólalók közül többen elhibázott lépésnek értékelték az amerikai kormány 825 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagjának azt a részletét, hogy az infrastrukturális tervek megvalósításakor kizárólag amerikai acél- és vastermékeket lehet felhasználni.
Ugyanakkor a hazai termékek előnyben részesítését ellenző és az importot támogató felszólalók egy része bort iszik és vizet prédikál. Az Európai Unió ugyanis épp a miniszterek szabad importot forszírozó kijelentésének napján hozott a szabad kereskedelem elvével ellentétes döntést, amely 85 százalékos importvámot vetett ki a kínai csavarárukra. A világgazdasági fórum ideje alatt az idén is megmozdulásokat szerveztek az antiglobalizációs, antikapitalista csoportok. Szombaton a rendőrök száz tüntetőt kergettek szét Genf belvárosában – tudta meg a Független Hírügynökség.
A demonstrálók azért gyűltek össze, hogy felemeljék hangjukat a világgazdasági fórum ellen. A svájci hatóságok már a múlt héten betiltottak minden demonstrációt a fórum idejére a genfi tartományban, ugyanis attól tartottak, hogy a gazdasági válság miatt a tüntetések erőszakba torkollnak.

Ellen-Davos Brazíliában. Idén is megrendezték a szociális világfórumot, amelyet a davosi világgazdasági fórum ellenpólusaként tartanak számon, s a svájci eseménnyel egy időben rendeznek meg. A szervezők szerint 150 országból csaknem százezren érkeztek a helyszínül szolgáló Amazonas menti Belémbe, köztük Bolívia, Paraguay, Venezuela, Brazília és Ecuador államfői. A fórumon Hugo Chávez venezuelai elnök úgy fogalmazott: eddig a szociális világfórum volt az ellenállás bástyája a liberális offenzívával szemben, s most a kapitalizmus válságának idején ellentámadást kell indítania.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.