Fegyvereket loptak Romániában

Több mint ötven lőfegyvert loptak el ismeretlen tettesek egy Bukarest melletti katonai támaszpont raktárából. A román rendőrség az egész országban keresi az elkövetőket, a helyszínen katonai ügyészek vizsgálódnak.

2009. 02. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőfokú riadókészültségbe helyezték tegnap a román belügyminisztérium operatív és hírszerző alakulatait, miután a Bukarest melletti Ciorogarlán működő légibázis fegyverraktárából legalább ötven lőfegyver eltűnt. A közlekedésrendészet, a rendőrség bűnüldöző és rendfenntartó alakulatai, valamint a gyorsreagálású különleges alakulatok szerda estétől mintegy harminc, Bukarest környéki ellenőrző ponton vizsgálják a közúti forgalmat, emellett a határátkelőkön is különleges intézkedéseket foganatosítottak. Tegnap fokozatosan kiterjesztették az ellenőrzéseket az ország egész területére, az Országos Rendőr-főkapitányság beszámolója szerint az útzáraknál több ezer gépjárművet ellenőriztek. Különben nemcsak a közúti forgalmat vizsgálják: a vasúti pályaudvarokon és a vasúti szerelvényeken is megkettőzték a járőrök létszámát, és minden gyanús utast igazoltatnak, csomagjaikat pedig átvizsgálják.
A román főváros közeli katonai alakulat alkalmazottai szerdán észlelték, hogy az egyik lepecsételt fegyverraktár zárja megsérült. Noha a védelmi minisztérium tegnap még nem kívánta megerősíteni, hogy fegyverek tűntek el a raktárból, a bukaresti főügyészség bejelentette: minősített lopás és lőfegyverrel való visszaélés alapos gyanújával, ismeretlen tettes ellen indított bűnvádi eljárást. Közben a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) nyilvánosságra hozta, hogy a katonai ügyészekkel közösen az intézmény munkatársai is részt vesznek a fegyverlopás felderítésében, ám arról nem tájékoztattak, ez milyen konkrét intézkedésekben merül ki. Az eddigi vizsgálatok eredményeként megállapították, hogy a tettesek feltörték a fegyverraktár ajtaján lévő lakatot, így hatoltak be a létesítménybe. Bukaresti hírügynökségek katonai forrásokból úgy értesültek: az arzenálból mintegy ötven kézifegyver hiányzik: AKM (Kalasnyikov) típusú gépkarabélyok, illetve Carpati és TT típusú pisztolyok. A vizsgálatot folytató ügyészek kihallgatják a támaszpont jelenlegi és korábbi alkalmazottait is. Kérdéses ugyanis, hogyan juthattak be a tolvajok a katonai létesítmény területére, az ilyen objektumokban alkalmazott gyakorlat szerint ugyanis a belépéshez különleges engedély szükséges. A belügyminisztérium közleményben cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint az objektumot egy cég őrizte. Mint közölték, az őrszolgálatot hivatásos katonák biztosították. A raktárt utoljára egy héttel ezelőtt ellenőrizték, a riasztást pedig szerdán adták ki.
Hasonló eset korábban is volt Romániában: az elmúlt években kétszer is törtek fel fegyverraktárakat. Az egyik bukaresti katonai létesítményből ellopott géppisztolyokat 2002-ben egy bukaresti elitgimnázium elleni támadásnál használták fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.