Keresik a fegyvertolvajokat

Továbbra is megfeszített erőkkel kutat a román rendőrség a Bukarest közeli katonai bázisról ellopott gépfegyverek után, amelyekről még mindig nem tudni pontosan, mikor tűntek el a szigorúan őrzött raktárból.

2009. 02. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bottal ütik a román nyomozóhatóságok annak a több mint félszáz géppisztolynak és -fegyvernek a nyomát, amelynek eltűnését két nappal ezelőtt fedezték fel egy Bukarest környéki katonai alakulatnál. A rendőrség és a csendőrség alakulatai tegnap is fenntartották a csütörtökön életbe lépett elsőfokú riadókészültséget, és több ezer gépkocsit vizsgáltak át az országutakon. Ezzel párhuzamosan a katonai ügyészség megkezdte a Ciorogarla község határában, egy erdő közepén működő katonai bázis alkalmazottainak kihallgatását, akiket hazugságvizsgálatnak is alávetnek. Mihai Stanisoara védelmi miniszter tegnap megerősítette, hogy a román légierőhöz tartozó, viszont a tüzérség által használt bázis egyik raktárából gépfegyvereket pisztolyokat, egy géppuskát, valamint bajonetteket és távcsöveket vittek el ismeretlen tettesek, pontos számukat azonban a nyomozásra tekintettel nem volt hajlandó elárulni.
„A helyzet rendkívül súlyos, de szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy lőszer nem tűnt el a bázisról, így a tettesek nem tudják felhasználni a gépfegyvereket” – szögezte le a tárcavezető. Stanisoara egyúttal bejelentette: a bűncselekmény miatt elrendelte több mint húsz altiszt és főtiszt – közöttük a román légierő vezérkari főnöke és a katonai hírszerzés parancsnoka – leváltását. Katonai szakértők szerint egyébként nyilvánvaló, hogy a ciorogarlai bázis alkalmazottai súlyos mulasztással vádolhatók, hiszen nem ellenőrizték előírásszerűen a fegyverraktárak épségét, sőt bebizonyosodott, hogy a fegyvereket utoljára két héttel ezelőtt vizsgálták át. Alapos a gyanú, hogy a Románia történetének legsúlyosabb fegyverlopásában a hadsereg alkalmazottai is érintettek, kevésbé hihető ugyanis, hogy civilek képesek voltak kijátszani az őrszemek éberségét. Eközben Constantin Dudu Ionescu volt román belügyminiszter valószínűnek nevezte, hogy a tettesek már kivitték az országból az ellopott fegyvereket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.