Leégett a gumihasznosító

Tegnapra virradóra a magyar–román határ mentén fekvő Nagyvárad közelében leégett Európa egyetlen, használt gumiabroncsból folyékony üzemanyagot előállító gyára. A magyar résztulajdonban lévő vállalatnál történt baleset a levegőt is szennyezte.

2009. 02. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy másfél ezer tonna gumiabroncs vált a lángok martalékává abban tűzvészben, amely Nagyváradtól mintegy 25 kilométerre következett be vasárnap este. Eddig tisztázatlan körülmények között kigyulladt a mezőteleki határában működő, gumiabroncsok újrahasznosítására szakosodott üzem egy része, és pillanatok alatt átterjedt az abroncslerakatra. A tüzet először a Pyroinvest Rt. alkalmazottai próbálták megfékezni, de kísérletük kudarcba fulladt, mert nem tudták felvenni a harcot a több méter magasságba felcsapó lángokkal. A helyszínre tíz járművel kiérkezett ötvenfős tűzoltó alakulatnak csak tegnap délre sikerült eloltania a tüzet, az égő gumiabroncsok miatt keletkezett sűrű fekete füst ugyanakkor jelentős légszennyezést okozott, és több kilométeres távolságból látni lehetett.
Camelia Rosca hadnagy, a Bihar megyei katasztrófavédelmi hatóság szóvivője tegnap közölte: az előzetes vizsgálatok nyomán szakértők arra következtetnek, hogy a tüzet egy felhevült üzemanyag-szállító vezeték megrepedése okozta. A balesetben mintegy 1500 tonna gumiabroncs megsemmisült, emellett leégett a mezőteleki gyár több épülete. A kárt több százezer euróra becsülik.
A részben magyarországi befektető tulajdonában lévő Pyroinvest két évvel ezelőtt kezdte meg működését a magyar határral szomszédos Bihar megyei faluban. Nagyváradi résztulajdonosa, Petru Trif ügyvéd-politikus szerint az üzem Európában egyedi, Romániában is szabadalmaztatott technológia során folyékony gázolajjá alakítja a használt gumiabroncsot, amelynek lebomlása természetes körülmények között 400 évet igényel. A mezőteleki gyárban – ahová Románia minden részéről szállították a gumikat – naponta 18 tonna abroncsot dolgoztak fel, de német befektetők bevonásával és külföldi alapanyag behozatalával évi húszezer tonnára kívánták növelni a kapacitását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.