Megerősítette a bíróság Sopron igazát

Munkatársunktól
2009. 02. 08. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmis a soproni Petőfi téri mélygarázs építéséről az önkormányzat és egy gazdasági társaság között született szerződés, mert az önkormányzat törzsvagyonába tartozó ingatlan részben sem válhat ki az önkormányzat tulajdonából – közölte tegnap a Legfelsőbb Bíróság (LB) döntését Banicz Erika szóvivő. Ismert, tegnap lapunk elsőként írta meg, hogy az LB szerdai ítéletében megsemmisítette a soproni mélygarázsügyben a Győri Ítélőtábla által hozott jogsértő határozatot, és így a városnak nem kell fizetnie több milliárd forintot azért, hogy saját vagyonát használhassa.
Sopron 2006-ban megválasztott önkormányzata azért kérte a bíróságtól a régi, MSZP-s vezetésű önkormányzat és a beruházó projekttársaság közötti szerződés érvénytelenítését, mert azt jogszerűtlennek tartotta. Álláspontja szerint ugyanis a forgalomképtelen köztér alatt senki más nem építhet mélygarázst, csak a tér tulajdonosa, azaz az önkormányzat.
Banicz Erika elmondta, a bíróság döntésében figyelembe vette, hogy földtulajdon esetében a tulajdonjog nemcsak a föld felszínére, hanem a föld mélyére és a felszín feletti térre is kiterjed, és a földön létesített épület tulajdonjoga a földtulajdonost illeti meg. Az LB azt is figyelembe vette, hogy az olyan dolgok, amelyek közvetve vagy közvetlenül társadalmi célokat szolgálnak, vagy bárki számára hozzáférhetők, köztulajdonban állnak; ezeknek rendszerint az állam, illetve az önkormányzatok a tulajdonosai. Utalt arra, hogy az önkormányzatokról szóló törvény szerint a közjavak védelme érdekében forgalomképtelenek a helyi közutak és műtárgyaik, a terek, a parkok. Ez egyrészt azt jelenti, hogy „az ilyen dolgokra nézve tulajdonosváltozás nem jöhet létre, másrészt (…) kizárja a dolog elidegenítését és megterhelését”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.