MNV: eltitkolt belső vizsgálat

2009. 02. 20. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Büntetőfeljelentést tesz Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója annak a gyanús földeladásnak az ügyében, amelyről lapunk számolt be még február hatodikán. Mint azt korábban megírtuk, a vértesi erőmű salakdombjaival terhes, 23 hektáros ingatlant a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet tavaly 12 millió forintért adta el a Biopetrol Környezetvédelmi Kft.-nek, miközben a terület hatmilliárd forintba kerülő rekultivációja továbbra is az erőmű kötelezettsége maradt.
Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) szóvivője tegnap közölte: a múlt hét elején jutott a tudomásukra, hogy nem tisztázottak az értékesítés körülményei, például az, kit terhel a környezetvédelmi rekultiváció. Az MNV vezérigazgatója ezért azonnali vizsgálatot rendelt el az értékesítési eljárás és a nemzeti földalap által kötött szerződés jogszerűségének tisztázására.
A szóvivőtől megtudtuk, a belső vizsgálatot február 5-én kezdeményezte az MNV vezetője – amikor erről kérdéseket tettünk fel az állami szervezetnek. A belső vizsgálatról azonban akkor nem tájékoztatták lapunkat. Száraz Gábor lapunknak tegnap azt állította: akkor még őt sem értesítette erről a vezérigazgató.
Budai Gyula tegnap Bencsik János tatabányai polgármesterrel tartott sajtótájékoztatót az ügyben. Közölte: a földterületet megvásárló magáncég jelenleg több száz millió forintért, egyes információk szerint egymilliárdért árulja az ingatlant, miközben az erőmű, illetve az állam rá van kényszerítve arra, hogy a területet megvegye, hiszen a salakanyagot valahová el kell helyezni. Budai szerint jelentős vagyonvesztés következett be, ezért hűtlen kezelés miatt tett büntetőfeljelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen. A vagyonvesztés mellett a terület értékesítése jogszabályellenes is volt, többek között azért, mert a földalapkezelő helyett a magáncég hozta az ingatlanbecslést – tette hozzá a szövetségi igazgató. Bencsik közölte: írásbeli kérdést nyújtott be a pénzügyminiszternek arról, mi a garancia arra, hogy a hatóság által előírt határidőig elvégzik a szükséges helyreállítást az ingatlanon, ahol most is óriási az egészségkárosító kiporzás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.