Nem nyilatkoznak az Audi beszerzéséről

Több levélben kértük a Pénzügyminisztériumtól, tegyék lehetővé, hogy Veres János „agyonhasznált” négyéves Audiját lefényképezhessük, a tárcától emellett többször is megkérdeztük, hogy miért a vám- és pénzügyőrségen keresztül rendeltek négy luxusautót, és azokat kik használják, ám a PM érdemben nem reagált megkeresésünkre. A közbeszerzési kiírás tartalma és a tárca kommunikációja nem teljesen fedi egymást.

Török László
2009. 02. 06. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véleményünk szerint a közleményünk minden kérdésre válaszol – röviden ennyit válaszolt a PM az autóbeszerzés kapcsán feltett kérdéseinkre. A tárca álláspontjának lényege, hogy autóik már öregek (négyévesek és több közülük 300 ezer kilométernél többet futott), és sok volt rajtuk a javítanivaló, 2008 közepén ezért döntöttek a járműpark egy részének cseréje mellett, amit a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) nyílt közbeszerzési eljárásban bonyolított le a minisztérium költségvetésének a terhére. A Közbeszerzési Értesítő szeptember 1-jei számában írták ki a tendert a „VPOP részére négy plusz egy darab felső-középkategóriás személygépjármű beszerzésére”. A kiírásban külön rákérdeztek arra is, hogy „az ajánlatkérő (vagyis a VPOP – a szerk.) más ajánlatkérők nevében folytatja-e le a közbeszerzési eljárást”, mire nemmel válaszoltak. Ehhez képest a turbó feltöltésű, 20-21 millió forint piaci értékű fullextrás Audi A6-ost (amit 14,2 millióért vehettek meg) nem a VPOP valamelyik vezetője, hanem Veres János használja.
Az MSZP-s képviselő vagyonát szabolcsi fémipari vállalkozóként alapozta meg, rengeteg ingatlannal rendelkezik, csakúgy, mint szintén képviselő felesége, ám a pénzügyminiszternek vagyonbevallása szerint csak egy 1984-es évjáratú utánfutója van. Korábban egy négyéves Audit használt szolgálati autóként a politikus. Szerettük volna, és még most is szeretnénk lefényképezni Veres korábbi szolgálati gépjárművét, ám a PM egyelőre ettől is elzárkózik. Szintén nem válaszoltak arra, miért a VPOP-n keresztül vettek négy autót, mennyibe kerültek és kik használják azokat. A Kormányszóvivői Iroda munkatársai sem válaszolnak már napok óta kérdéseinkre, hogy a kormányfőnek mi a véleménye az ügyről.
Szekeres Imre a TV2-nek elmondta, az ő szolgálati autója 300 ezer megtett kilométer felett jár. A honvédelmi miniszter közölte, hogy „az autóvásárlás olyan hangulatot kelt, ami nem jó, ezért másként kell csinálni”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.