Polgári jelölt Kolozsváron

2009. 02. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fennállása óta először nem vesz részt önálló jelölttel Kolozsváron a februári időközi polgármester-választáson a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), ennek ellenére mégis lesz képviselője a magyarságnak a megméretésen. A Magyar Polgári Párt Kolozs megyei szervezete ugyanis tegnap bejelentette: a 32 éves, civilben régész Gergely Balázst, az alakulat kincses városi elnökét indítja az elöljárói tisztségért vívott versenyben. Erdély 317 ezer lakosú fővárosának (ebből 61 ezer magyar) polgármesteri széke decemberben, a román demokrata–liberális párt elnöki tisztségét is betöltő Emil Boc miniszterelnökké történt kinevezése nyomán üresedett meg. Az RMDSZ eredetileg Eckstein-Kovács Péter volt szenátort kívánta jelölni a posztra, a Traian Basescu államfő kisebbségügyi tanácsadójává kinevezett politikus azonban elhárította a felkérést. A szövetség ezt követően nem indít önálló jelöltet, cserébe elvárja Boc alakulatától, hogy ne váltsa le a Kolozs megyei magyar önkormányzati tisztségviselőket.
A februári megméretés – amelyen nagy meglepetésre nem indul a kincses várost korábban 12 éven át irányító, magyarellenes Gheorghe Funar – fő esélyesének a demokrata Sorin Apostu ideiglenes polgármester számít.
Különben kérdéses, hogy Kolozsváron megmaradhatnak-e a magyar nemzetiségű önkormányzati vezetők, amikor a decemberben hatalomra jutott román nagykoalíció országszerte saját embereit kívánja a prefektúrák élére helyezni. A kormány valamennyi erdélyi területi képviseletén alprefektussal rendelkező RMDSZ tiltakozó akciókat helyezett kilátásba a tervezett leváltások miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.