Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Politikusok az ügyészségen?

Elengedhetetlen Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter és Gráf József agrárminiszter újabb ügyészségi kihallgatása a pákozdi földüggyel kapcsolatban – közölte tegnap Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének igazgatója. A ügyészség korábban vádat emelt Benedek Fülöp, az agrártárca volt szakállamtitkára és két társa ellen, jelenleg pedig újabb nyomozást rendeltek el a két miniszter által aláírt, majd visszadátumozott megállapodás miatt.

Dénes Zoltán
2009. 02. 15. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minimum tanúként kell meghallgatnia a Székesfehérvári Nyomozó Ügyészségnek a pákozdi földügyben Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert és Gráf József agrárminisztert – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének igazgatója. Az ügyészség az államiföld-értékesítéssel kapcsolatban lefolytatott nyomozása eredményeként tavaly már vádat emelt hivatallal való visszaélés miatt Benedek Fülöp, az agrártárca egykori szakállamtitkára és két társa ellen.
Az ügyészség megállapítása szerint Benedek Fülöp, aki jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. földügyekért is felelős vezérigazgató-helyettese, több esetben visszaélt hivatali helyzetével, és eljárt annak érdekében, hogy az állami tulajdonú földterület vállalkozói tulajdonba kerüljön, és alkalmassá váljon gazdasági beruházásra. Az ezt követően napvilágra került újabb dokumentumok birtokában Budai Gyula újabb feljelentést tett, mivel meglátása szerint a honvédelmi minisztérium a 201 hektáros területet egy biankó megállapodással adta át az agrártárcának. A budapesti székhelyű Központi Nyomozó Főügyészség Budai Gyula bejelentését megalapozottnak találta, mert meglátásuk szerint a megállapodást egyszerűen meghamisították, s csak az a kérdés, hogy ki és kinek az utasítására tette ezt. A KNYF egyértelműen rámutatott: az iratok arra utalnak, hogy terület vagyonkezelői jogának átruházásával kapcsolatos, az illetékes miniszterek által aláírt szerződést utóbb visszadátumozták. Ezért a nyomozást eddig is vezető Székesfehérvári Ügyészségnek küldték tovább a dokumentumokat, mely utóbb újabb nyomozást rendelt el, ezúttal okirat-hamisítás miatt. Budai Gyula szerint mivel már az ügylet alapját képező megállapodás sem felelt meg a törvényi előírásoknak, az egész földértékesítés törvénytelen.
Budai Gyula hozzátette: kérdés, hogy ki és kinek az utasítására dátumozta vissza az okiratot. Szerinte a hamisítót az agrárminiszter környezetében kell keresni, ugyanis Juhász Ferenc 2006. április 6-án úgy küldte el a szerződést a tárcának, hogy még nem volt rajta dátum, ezután írhatták rá a március végi dátumot. A Magosz szövetségi igazgatója azt is bejelentette, hogy Gráf József ellen rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tett hétfőn a Fővárosi Főügyészségen, mert a miniszter egy televíziós interjúban azt állította, hogy iratokat lop ki a minisztériumból és a földalapkezelőből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.