Rekord-kokainfogás Constantában

Az elmúlt évtized legnagyobb európai drogfogásával büszkélkedhetnek a román hatóságok, miután több mint egy tonna kokaint foglaltak le a fekete-tengeri Constanta kikötőjében. A nyomozás alapján egy spanyol és három román állampolgárt őrizetbe vettek.

2009. 02. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 1200 kilogramm kokaint találtak a román hatóságok a hét végén egy Brazíliából érkezett hajón. Románia minden idők legnagyobb kábítószerfogását pénteken kora este hajtotta végre egy, a román rendőrség, ügyészség és a vámügyi szervek munkatársaiból álló nyomozócsoport. A hatóságok a fekete-tengeri Constanta kikötőjébe decemberben befutott, brazil felségjelű teherhajón érkezett két konténerben bukkantak a nagy mennyiségű kábítószerre. Noha a szállítmányozási okmányok szerint a rakomány cédrusfát tartalmazott, a bútorgyártásra szánt alapanyag közé 1080 tasakba csomagolt, öszszesen 1203 kilogramm súlyú kokaint rejtettek. Codrut Olaru, a román főügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni főosztályának parancsnoka szombati sajtótájékoztatón elmondta: a kilencvenszázalékos tiszta kokaint Spanyolországba kívánták szállítani, és feldolgozása után mintegy százmillió eurót ért volna a drogpiacon. A két konténert egy dél-romániai, fafeldolgozásra szakosodott társaság rendelte meg. A román illetékesek úgy értesültek a rekordmennyiségű drogszállítmányról, hogy megtudták: a cég vezetői húszezer euróval próbálták megvesztegetni a constantai vámosokat, ha ellenőrzés nélkül továbbengedik az árut. A konténereket pénteken a cég négy munkatársának – egyikük spanyol állampolgár – jelenlétében nyitották fel, és a helyszínen őrizetbe is vették őket, nevükre tegnap 29 napos letartóztatási parancsot bocsátott ki a constantai törvényszék.
A bukaresti belügyminisztérium kábítószer-ellenes ügyosztályának nemrég ismertetett jelentése szerint Románia kétirányú tranzitországnak számít a nemzetközi kábítószer-forgalmazás útvonalán. A csempészek itt juttatják Nyugat-Európába az Afganisztánból származó heroin-, morfiumalapanyag- és ópiumszállítmányokat, másrészt a kontinens nyugati és északi feléből ugyanitt jutnak el a szintetikus drogok Ázsiába. A román hatóságok tavaly összesen 400 kilogramm kábítószert foglaltak le, háromszor többet, mint 2007-ben, és 663 drogcsempész, valamint forgalmazó ellen indítottak eljárást. Liviu Dragnea belügyminiszter a napokban arra utasította a rendőrséget, fokozza az iskolák felügyeletét, mivel az elmúlt időszakban több dílert füleltek le, amint drogot kínáltak a diákoknak az oktatási intézmények környékén.

Drogültetvényt fedeztek fel. Egy 7500 négyzetméteres vadkenderültetvényt fedeztek fel Svájcban, a Thurgau kanton északkeleti részén még tavaly a zürichi rendőrség kábítószer-ellenes ügyosztályának nyomozói a Google Earth segítségével. A nyomozók csak két gyanúsított címének akartak utánanézni a programmal. A véletlen felfedezés révén egy egész bűnszövetkezetet sikerült felszámolni. Az ültetvényt egy kukoricaföld közepére rejtették a termesztők. A rendőrök 16 személyt tartóztattak le, és 1,1 tonna hasist, valamint készpénzt és értéktárgyakat foglaltak le összesen 900 ezer frank (180 millió forint) értékben. A gyanú szerint a banda összesen hét tonna hasist és marihuánát adott el 2004–2008 között. Bevételük évente 3-10 millió frank között lehetett. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.