Tőkés László: Megbukott az alternatíva

Az erdélyi magyar alternatívaépítés kudarcával is magyarázza Tőkés László az európai parlamenti választások tárgyában az RMDSZ-szel kötött megállapodás szükségességét. Szász Jenő pártja az önálló megméretést fontolgatja.

2009. 02. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi évek nagy tanulsága, hogy az autonómia ügyét nem lehet külön-külön hatékonyan képviselni, másrészt a romániai magyar politikai életben visszaállni látszik az egypártrendszer, kudarcot vallott az alternatívaépítés – indokolta tegnap a református püspök, milyen érvek szóltak amellett, hogy az általa vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közös listán szerepeljen az RMDSZ-szel a júniusi EP-választáson. Tőkés László kérdésünkre elmondta, azért kényszerült megegyezésre Markó Béláékkal, mert politikai játéklehetőséget kívánt biztosítani az RMDSZ-en kívüli nemzeti erőknek, köztük elsősorban a Magyar Polgári Pártnak, amely megkaphatja a befutónak valószínűsített negyedik helyet az erdélyi magyar nemzeti jelöltlistán. „Nekem kellett vállalnom ennek az ódiumát, hiszen miközben az RMDSZ folytatja kiszorító, egyeduralmi politikáját, a polgári párt nem tudta megteremteni az alternatívát Erdélyben” – állapította meg a 2007-ben függetlenként brüsszeli mandátumot szerzett püspök.
Eközben Szász Jenő MPP-elnök a kolozsvári Krónika napilapnak úgy nyilatkozott: alakulata pártlistának tartja, éppen ezért nem támogatja az RMDSZ és az EMNT választási listáját. Leszögezte: a polgári párt továbbra is az RMDSZ-en kívüli élet megtestesítője kíván lenni, és ezt a szerepet a júniusi európai megméretésen is vállalni fogja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.