Tőkés László nem indul pártlistán

Európai parlamenti választási listája első helyét ajánlotta fel tegnap az RMDSZ Tőkés László püspöknek, aki azonban továbbra is erdélyi magyar nemzeti listát szorgalmaz a júniusi megméretésre. A felek két hét múlva folytatják a tárgyalásokat.

2009. 02. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több hónapos kihagyás után ismét tárgyalóasztalhoz ült a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetősége. A Markó Béla és Tőkés László vezette küldöttség tegnapi marosvásárhelyi találkozójának központi témája a júniusi európai parlamenti választások és az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum létrehozása volt. Mint ismeretes, két héttel ezelőtt Tőkés felhívást intézett az erdélyi magyar politikai és civil szervezetekhez, hogy vegyenek részt nemzeti listával a nyári megmérettetésen, több pártlista esetében ugyanis fennáll a veszély, hogy brüsszeli képviselet nélkül marad a közösség.
Markó Béla RMDSZ-elnök tegnap felajánlotta az EMNT vezetőjének: töltse be az első helyet a szövetség listáján, a református püspök azonban nem fogadta el a javaslatot. Tőkés korábban az erdélyi Magyar Polgári Párt hasonló felkérését is elhárította. Az EP-képviselő ezen túlmenően sürgette az egyeztető fórum megalapítását, amelynek feladata közös álláspontot kialakítani a romániai magyar közösséget érintő főbb társadalmi, közéleti és politikai kérdésekben. A két politikus tegnap úgy állt fel a tárgyalóasztaltól, hogy február közepén folytatják az egyeztetést az esetleges együttműködésről. Erdélyi magyar ifjúsági, valamint civil szervezetek közben tegnap felkérték Tőkés Lászlót, vállaljon újabb uniós mandátumot.

magyar menesztések? Az RMDSZ az erdélyi magyar közösség elleni lépésként értékeli, hogy a román kormány leváltotta György Ervint, Kovászna megye prefektusát. A szövetség tiltakozni fog az ellen is, hogy a bukaresti nagykoalíció Erdély-szerte meneszteni készül a vezető állami funkciókat betöltő magyar tisztségviselőket. A Székelyföldön feszültségekhez vezetett az is, hogy immár tucatnyi település önkormányzata írta ki március 15-re a területi autonómiáról szóló népszavazást. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.