Újra nyomoznak a földügyben

Ismét nyomozást indítottak a pákozdi földbotrányban, ezúttal okirat-hamisítás miatt. A lapunk által is bemutatott szerződéseken az agrárminiszter neve is szerepel az aláírók között. Gráf József korábban munkaanyagnak minősítette a papírokat – az ügyészség nem.

Dénes Zoltán
2009. 02. 12. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb nyomozást rendelt el a Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség az úgynevezett pákozdi földügyben – tájékoztatta lapunkat Juhász András, a Fejér Megyei Főügyészség főügyésze. A székesfehérvári ügyészség korábbi nyomozását azzal zárta, hogy a hivatallal való visszaélés miatt vádat emelt Benedek Fülöp, az agrártárca volt államtitka, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jelenlegi vezérigazgató helyettese és két társa ellen. Ezt követően tette közzé lapunk a birtokunkba került újabb dokumentumokat, amelyekből kiderült, hogy a szóban forgó 201 hektáros terület vagyonkezelői jogának átadásáról szóló megállapodást – amelyet a honvédelmi miniszter, illetve az agrártárca vezetője írt alá – meghamisították. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter korábban azt mondta, hogy a dokumentumok munkaanyagok voltak, vagyis nem történt irathamisítás. A budapesti székhelyű Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) ugyanakkor arra a megállapításra jutott, hogy a megállapodást egyszerűen meghamisították, s csak az a kérdés, hogy ki és kinek az utasítására tette ezt. A KNYF egyértelműen rámutatott: az iratok arra utalnak, hogy a 201 hektáros terület vagyonkezelői jogának átruházásával kapcsolatos, az illetékes miniszterek által aláírt szerződést utóbb visszadátumozták. Juhász András lapunk megkeresésére arról számolt be, hogy az ügyészség ennek megfelelően okirat-hamisítás alapos gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen újabb nyomozást indított.
Gráf József egyébként a lapunk cikke nyomán feljelentést tevő Budai Gyulát, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek igazgatóját iratlopással gyanúsította meg. Az érdekszervezet igazgatója ugyanis egyben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n belül működő Földalapkezelő Szervezet felügyelőbizottsági tagja, így elvileg hozzáférhet a dokumentumokhoz. Budai Gyula tagadta, hogy az információk tőle származtak, és rágalmazás miatt beperelte a minisztert.
A pákozdi ügy 2006 elején kezdődött, amikor egy befektető kiszemelt magának egy, akkor még a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő, lőtérként nyilvántartott, 201 hektáros természetvédelmi területet. Ez az állami birtok került át viharos gyorsasággal előbb az agrártárca felügyelete alá tartozó NFA-hoz, ahol eladták azt egy magyar állampolgárnak. Pár nappal később a nyertesnek kihirdetett pályázó, aki a földért 90 millió forintot fizetett az államnak, a területet bevitte egy kft.-be, majd üzletrészével együtt 244 millió forintért továbbadta egy norvég állampolgárnak. Az ügyészség szerint az ügylet lebonyolítása során Benedek Fülöp, hivatali hatáskörét több esetben túllépve, telefonon utasítgatta a földhivatalt annak érdekében, hogy az adásvételi eljárást minél gyorsabban és gördülékenyebben üssék nyélbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.