időjárás -4°C Aranka 2023. február 8.
logo

A hit és az értékrend mutat kiutat

Farkas Melinda
2009.03.12. 23:00

Hazugság uralja a politikai, a gazdasági, a társadalmi életet. Csak a hit és az erkölcs lehet az, amely átsegíthet minket az anyagi és morális válságon – ez a konklúziója a hét végén lezajlott konferenciának, ahol többek között Tarlós István, Kondor Katalin és Wittner Mária cserélt eszmét.

Több mint negyven előadáson keresztül elemezte korunk hazugsággal átszőtt életét a polgári értelmiség a Nemzeti Pedagógus Műhely (NPM) hétvégén megrendezett konferenciáján. A Bajban orvosság kell elnevezésű találkozón a szakemberek azt taglalták, hogyan szövi át a hazugság az élet minden területét, és ennek következtében hogyan jutottunk el a gazdasági, politikai és erkölcsi lejtő aljára.
Tarlós István, a konferencia fővédnöke a politikai hazugságokról beszélt. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője emlékeztetett: Demszky Gábor főpolgármester először tizenhárom évvel ezelőttre, 1996-ra ígérte a négyes metrót, majd minden évben kicsit messzebbre tolta a határidőt, persze a késésre folyton külső okokat keresve. Ma ott tartunk, hogy az eredeti tervekhez képest húsz évvel később, 2016-ban lesz a fővárosban új metró, de az eddigi kommunikációt nézve erre sem vehetünk mérget.
Varga István közgazdász a gazdasági válsággal kapcsolatos hazugságokra mutatott rá. A szakember szerint a válságot tudatosan idézték elő, mert egy szűk gazdasági csoportnak ez szolgálja az érdekeit. Varga kiemelte: a Magyar Nemzeti Bank, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Pénzügyminisztérium már hónapokkal a válságról szóló hírek előtt több alkalommal is krízisgyakorlatot tartott.
Morvai Krisztina jogvédő azt mondta: az embernek nem a gazdasági hasznosság, hanem belső értékrendje szerint kell meghoznia élete fontos döntéseit. Hosszú távon ezek bizonyulnak a jó döntésnek, hisz a történelem már többször is igazolta, hogy a pillanatnyi érdek szerint hozott döntés mindig a vesztes oldalra állított minket.
A konferencia szervezője, Baranyi Károly a „nemek szabad megválasztásáról”, annak súlyos társadalmi veszélyeiről beszélt. Az NPM vezetője emlékeztetett: Németországban az egyetemeken már tananyag a társadalmi nem szabad megválasztásáról szóló érvrendszer. Kiemelte: 2003-ban a hazai egészségügyi tárcánál is szerepelt olyan előterjesztés, amely lehetővé tette volna, hogy az ember műtét nélkül szabadon megválaszthassa a nemét. Ennek értelmében az ember ugyanúgy maradhatott volna külsőleg férfi, ám ezentúl ő is járhatott volna a női mosdóba. Ma már nem számít betegségnek a másság, és ha így haladunk, mondta, hamarosan a pedofília sem lesz perverzió, csak generációk közötti intimitás.
A háromnapos, nyilvános találkozót a budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban tartották. Az említetteken kívül felszólalt még többek között Gaudi-Nagy Tamás jogvédő, Fricz Tamás és Boros Bánk Levente politológus, Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, Kondor Katalin, a Magyar Rádió volt elnöke, Ékes Ilona, a Fidesz országgyűlési képviselője, Wittner Mária ’56-os forradalmár, Koltay Gábor filmrendező és Balavány György, a Magyar Nemzet publicistája is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.