A hit és az értékrend mutat kiutat

Hazugság uralja a politikai, a gazdasági, a társadalmi életet. Csak a hit és az erkölcs lehet az, amely átsegíthet minket az anyagi és morális válságon – ez a konklúziója a hét végén lezajlott konferenciának, ahol többek között Tarlós István, Kondor Katalin és Wittner Mária cserélt eszmét.

2009. 03. 12. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint negyven előadáson keresztül elemezte korunk hazugsággal átszőtt életét a polgári értelmiség a Nemzeti Pedagógus Műhely (NPM) hétvégén megrendezett konferenciáján. A Bajban orvosság kell elnevezésű találkozón a szakemberek azt taglalták, hogyan szövi át a hazugság az élet minden területét, és ennek következtében hogyan jutottunk el a gazdasági, politikai és erkölcsi lejtő aljára.
Tarlós István, a konferencia fővédnöke a politikai hazugságokról beszélt. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője emlékeztetett: Demszky Gábor főpolgármester először tizenhárom évvel ezelőttre, 1996-ra ígérte a négyes metrót, majd minden évben kicsit messzebbre tolta a határidőt, persze a késésre folyton külső okokat keresve. Ma ott tartunk, hogy az eredeti tervekhez képest húsz évvel később, 2016-ban lesz a fővárosban új metró, de az eddigi kommunikációt nézve erre sem vehetünk mérget.
Varga István közgazdász a gazdasági válsággal kapcsolatos hazugságokra mutatott rá. A szakember szerint a válságot tudatosan idézték elő, mert egy szűk gazdasági csoportnak ez szolgálja az érdekeit. Varga kiemelte: a Magyar Nemzeti Bank, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a Pénzügyminisztérium már hónapokkal a válságról szóló hírek előtt több alkalommal is krízisgyakorlatot tartott.
Morvai Krisztina jogvédő azt mondta: az embernek nem a gazdasági hasznosság, hanem belső értékrendje szerint kell meghoznia élete fontos döntéseit. Hosszú távon ezek bizonyulnak a jó döntésnek, hisz a történelem már többször is igazolta, hogy a pillanatnyi érdek szerint hozott döntés mindig a vesztes oldalra állított minket.
A konferencia szervezője, Baranyi Károly a „nemek szabad megválasztásáról”, annak súlyos társadalmi veszélyeiről beszélt. Az NPM vezetője emlékeztetett: Németországban az egyetemeken már tananyag a társadalmi nem szabad megválasztásáról szóló érvrendszer. Kiemelte: 2003-ban a hazai egészségügyi tárcánál is szerepelt olyan előterjesztés, amely lehetővé tette volna, hogy az ember műtét nélkül szabadon megválaszthassa a nemét. Ennek értelmében az ember ugyanúgy maradhatott volna külsőleg férfi, ám ezentúl ő is járhatott volna a női mosdóba. Ma már nem számít betegségnek a másság, és ha így haladunk, mondta, hamarosan a pedofília sem lesz perverzió, csak generációk közötti intimitás.
A háromnapos, nyilvános találkozót a budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban tartották. Az említetteken kívül felszólalt még többek között Gaudi-Nagy Tamás jogvédő, Fricz Tamás és Boros Bánk Levente politológus, Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, Kondor Katalin, a Magyar Rádió volt elnöke, Ékes Ilona, a Fidesz országgyűlési képviselője, Wittner Mária ’56-os forradalmár, Koltay Gábor filmrendező és Balavány György, a Magyar Nemzet publicistája is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.