Alkotmánysértést emleget Basescu

2009. 03. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sólyom válasza. Traian Basescu román államfő keddi televíziós interjújára reagálva Sólyom László köztársasági elnök megerősítette, hogy megnyilatkozásai során a határon túli magyarság jogait illetően minden esetben olyan törekvéseket fogalmaz meg, amelyek összhangban állnak az európai uniós normákkal és gyakorlattal, valamint nem ellentétesek az adott országok alkotmányos rendjével – tájékoztatta lapunkat tegnap a Köztársasági Elnöki Hivatal. A magyar államfő szerdán hivatalában fogadta Göncz Kinga külügyminisztert, aki tájékoztatást adott az államfő március 14-i székelyföldi látogatása kapcsán tett diplomáciai lépésekről. Szelestey Lajos külügyi szóvivő tegnap azt mondta, a Külügyminisztérium úgy gondolja, hogy nem követett el hibát a vizit kapcsán, éppen ezért nem érthető a román fél reakciója. (P. I.)


Traian Basescu román elnök egy kedden késő este sugárzott interjúban úgy vélekedett: a magyar államfő nyilatkozataival sorozatosan megszegi Románia alkotmányát, ugyanakkor a bukaresti hatóságok csak akkor látják szívesen a magyar közméltóságokat, ha tiszteletben tartják az ország alaptörvényét. A Realitatea hírtévének Basescu felidézte, már tavaly októberben Csíkszeredában, majd idén februárban Budapesten folytatott megbeszélésükön világosan kifejtette Sólyomnak, hogy Románia valamennyi településén és régiójában egyforma autonómiára van szükség, és e tekintetben Bukarest nem tűri az alkotmányába ütköző álláspontokat. „Ehhez képest a magyar fél azzal az indokkal kért leszállási engedélyt gépe számára március 15-re, hogy részt vehessen Hargita megye önkormányzatának meghívására, holott tudnia kellett volna, hogy nem jöhet az önkormányzathoz, hanem csak a tanácshoz” – jelentette ki Basescu, elismerve: az autonómiával egybecsengő kifejezés alkalmazása miatt vonták vissza Sólyom László gépének leszállási engedélyét. A román elnök egyébként azzal indokolta az eltanácsoló gesztust, hogy a hatóságok korábban Corneliu Vadim Tudor „háta mögé bújtak”, amikor a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt elnöke bírálta a magyarországi politikusok „alkotmányba ütköző” nyilatkozatait. Szerinte azonban az alakulatnak a parlamentből való kiszorulása nyomán Bukarest már nem teheti meg ugyanezt. Emlékezetes, a magyar Külügyminisztérium kedden jegyzékben tudatta a román társtárcával, hogy Sólyom László székelyföldi útjának kezelése nem illeszkedik az utóbbi időben jól fejlődő magyar kapcsolatok szelleméhez. Válaszában Bogdan Mazuru külügyi államtitkár leszögezte, a magánlátogatásoknak tiszteletben kell tartaniuk az alkotmányos előírásokat és a diplomáciai szokásjogot.
A román hatóságok Sólyom Lászlóval szembeni bánásmódját különben tegnap Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő is bírálta a Brüsszelben tartott kommunizmusellenes konferencián.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.