Az Egymásért-ügy aktái porosodnak

2009. 03. 04. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fél év elteltével még mindig nem tűzte ki a tárgyalás időpontját az Egymásért Egy-Másért Kiemelkedően Közhasznú Nemzetközi Alapítvány főkurátorának és társainak ügyében a Fővárosi Bíróság – tudta meg lapunk. Mint ismert, Földesi-Szabó László nyugállományú rendőr ezredest és a vele együttműködő személyeket azzal vádolta meg az ügyészség, hogy 1,2 milliárd forint kárt okoztak az államnak, amikor az alapítványon keresztül távol-keleti árukat hozattak be az országba vámkedvezménnyel, de a termékeket a Herba cégcsoport közreműködésével áruházláncoknak értékesítették. Az ügy „pihentetése” azért is furcsa, mert az Egymásért alapítvány ügye sokáig a sajtó érdeklődésének középpontjában volt, a parlamentben pedig még vizsgálóbizottságot is létrehoztak a bűncselekménnyel megvádolt személyek kapcsolatainak felderítésére. Kiderült ugyanis, hogy az Egymásért alapítvány kuratóriumában az említett gyanús ügyletek idején aktív és nyugállományú tisztek is szerepet vállaltak a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) kötelékéből. Az alapítvány ugyanakkor szakértőként alkalmazta Szilvásy György szocialista titokminiszter egyik testvérét, a másik fivére által vezetett kórháznak pedig több millió forintos támogatást nyújtott.
Az ügy miatt lemondásra kényszerült az NBH korábbi főigazgatója, Galambos Lajos, aki azóta szintén az Egymásért alapítvány kuratóriumát erősíti. Az ügyben összeült parlamenti vizsgálóbizottság a jelentésében megállapította, hogy az alapítvány nem volt fedőcég, de volt kapcsolat, illetve együttműködés az NBH és a „jótékonysági szervezet” között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.