Jogosítványok ezreit vonják be

Több ezer, a nyomozó hatóságok feltételezése szerint törvénytelenül szerzett gépjármű-vezetői engedély bevonásáról döntött a román kormány. A jogosítványokat egy rendőrökből és autósiskolák vezetőiből álló, huszonnyolc tagú bűnbanda bocsátotta ki csúszópénz ellenében.

2009. 03. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érvénytelenítette a román kormány azt a több ezer gépjármű-vezetői engedélyt, amelyhez kenőpénz fejében a kötelező vizsga letétele nélkül jutottak hozzá magánszemélyek az Arges megyei rendőr-főkapitányságon. Az Emil Boc vezette kabinet – tegnapi hatállyal – összesen 3500 okirat bevonásáról döntött sürgősségi kormányrendelet útján, a korrupcióellenes ügyészség adatai szerint ugyanis 2006-tól legkevesebb enynyien szereztek törvénytelenül jogosítványt a dél-romániai megyében. A Pitesti-ben működő „jogosítványgyárat” tavaly júniusban leplezték le. A rendőrökből, autósiskolák tulajdonosaiból, magánszemélyekből álló szervezett bűnbanda 700 és 4500 euró közötti összeget kapott a jogosítványért jelentkező tanuló vezetőktől, akiknek meg sem kellett jelenniük a vizsgákon. A hálózat tagjai többnyire a közeli Bukarestből, de az ország más városaiból is toborozták ügyfeleiket, akiknek a vezetői engedély megszerzése idejére Arges megyébe helyezték át a lakcímét. Az ügyészség idén januárban a bűnbanda 28 tagja ellen emelt vádat megvesztegetés, szervezett bűnhálózat működtetése, hivatali hatalommal való visszaélés és csalás miatt. Közülük 22 vádlott – beleértve a pitesti-i rendőrség gépjármű-vezetői és forgalmi engedélyek kiadásával foglalkozó hivatalának parancsnokát és tizenkét tisztjét – június óta előzetes letartóztatásban van, vagyonuk egy részét lefoglalták, mivel a nyomozati anyag szerint több mint egymillió eurót gyűjtöttek csúszópénzből.
Dan Nica román belügyminiszter szerint a törvénytelenül szerzett jogosítványok bevonása azért is indokolt, mert a rendőrség adatai szerint a megvásárolt okiratok tapasztalatlan – sok esetben analfabéta – tulajdonosai az elmúlt időszakban 27 halálos áldozatot és száz, személyi sérüléssel járó közúti balesetet okoztak az utakon.
A tárcavezető arra utasította a közlekedésrendészet munkatársait, hogy azonnal jelentsék az ügyészségnek, ha a rutinellenőrzésekkor olyan sofőrökkel találkoznak, akik gépjármű-vezetői ismeretei elégtelenek, vagy nem tudják elolvasni a helyszíni bírságról kiállított jegyzőkönyvet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.