Mélyül az MPP válsága

2009. 03. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem körvonalazódik az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) egy héttel ezelőtt megválasztott vezetősége és a belső ellenzék közötti megegyezés. Mint arról beszámoltunk, az alakulat március 14-én rendezett kongresszusán mintegy negyven küldött tiltakozásképp kivonult az ülésről, mert Szász Jenő elnök kiterjesztette a szavazati jogot a jelen lévő több mint kétszáz delegáltra és önkormányzati képviselőre. Az intézkedést kifogásolók szerint a döntés ellenkezik az alakulat alapszabályával, ezért semmisnek tartják az egy évvel ezelőtt alakult MPP első kongresszusán hozott határozatokat. Szász Jenőhöz eljuttatott levelében a belső ellenzék arra kéri az elnököt: ne nyújtsa be a törvényszékre az országos tanácson született határozatokat, mivel azok hivatalból törvénytelenné válhatnak. Gazda Zoltán, az MPP Kovászna megyei alelnöke közölte: új, még a tavasz folyamán megrendezendő kongresszus összehívását szorgalmazzák, amelyen a tisztújításon kívül ismét szavaznának az alapszabályról. Javasolják továbbá az országos elnökség mandátumának négyről két évre történő csökkentését, és beleegyeznének, hogy Szász Jenő 2011-ig elnök maradjon. Lapunk úgy tudja: ha Szász nem hajlandó tárgyalni a tisztújítás megismétléséről, az ellenzék aláírásgyűjtést fontolgat a tagság körében.
Szász ezzel szemben úgy véli: a párton belül nem tudnak többséget szerezni azok, akik újraválasztását törvénytelennek tartják. Tegnapi marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján a politikus kizártnak nevezte, hogy még az idén újabb kongreszszust szervezzen az MPP, és nehezményezte, hogy ellenfelei ismét a párt belső fórumait megkerülve támadják. „Mindössze egytucatnyian feszegetik a kongresszus ismételt összehívásának kérdését, viszont elszámolták magukat, mivel az alakulaton kívül kerestek szövetségeseket, ezzel azonban a párton belül nem lehet többséget szerezni” – hangsúlyozta Szász Jenő, akinek célja, hogy pártja megnyerje a 2012-es helyhatósági választásokat a Székelyföldön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.