Zuschlagék nem könyveltek

Az MSZP ifjúsági szervezete éveken keresztül könyvelés nélkül működött, a Fiatal Baloldal vezetése ugyanis úgy ítélte meg, hogy húszmillió forint elszámolása miatt nem kell könyvelést vezetni – derült ki a Zuschlag-per tárgyalásán.

Török László
2009. 03. 01. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatilag nem volt a Fiatal Baloldalnak (FiB) könyvelése, mert az MSZP ifjúsági szervezete három év alatt legálisan csak húszmillió forintból gazdálkodhatott, ekkora összeg miatt pedig nem volt értelme könyvelést vezetni, ez egyébként is csak egy marginális kérdés volt – mondta Zuschlag János az ellene és 15 társa ellen folyó büntetőperben. Zuschlag hangsúlyozta, a FiB által elfogadott éves költségvetési tervek, majd az év végi beszámolók nem fedték a szervezet valós kiadásait és bevételeit. – Ezzel egy széles kör tisztában volt – jelentette ki a politikus. A volt MSZP-s képviselő vallomásában kifejtette, azt, hogy törvénytelen módon, civil szervezeteken keresztül finanszírozták a FiB-et, rajta kívül csak Lados István másodrendű vádlott és még páran tudták. Közölte azt is, hogy ő nem kérte meg sem Ladost, sem a per harmadrendű vádlottját, Katus Ferencet (ő a kiskunhalasi MSZP elnöke volt), hogy közreműködjenek hamis számlák, jelenléti ívek vagy egyéb dokumentumok elkészítésében.
Zuschlag beszélt arról is, hogy a pénzügyi problémák kezelésére bevont civil egyesületek elnökei nem kaptak tíz százalékot az elnyert támogatásokból (ezt korábban Lados István állította), erre nem is szorultak rá, hiszen más csatornákon biztos megélhetést biztosító fizetést tudtak nekik adni. A bűnszervezetben elkövetett csalás miatt folyó eljárás elsőrendű vádlottja hozzátette, hogy azért változtatták meg viszonylag gyakran a szocialista ifjúsági szervezet köré csoportosuló, részben fiktív alapítványok nevét, hogy ne szúrjon szemet, hogy rendszeresen nyernek különböző pályázatokon. – Egyes szervezetek székhelyét Budapestre tették át, mert így indulhattak a fővárosi önkormányzat pályázatain is – nyilatkozta a politikus.
Zuschlag szerint a hamisítások 2003-tól kezdődően rendszeressé váltak, a FiB pénzügyeit pedig egészen 2004 decemberéig irányította. Néhány hónappal korábban ugyanis kénytelen volt lemondani országgyűlési mandátumáról, mert a holokausztra vonatkozó kijelentése országos botrányt okozott. Informálisan ennek ellenére 2005 közepéig segítette a különféle rendezvények szervezését, finanszírozását. Zuschlag szerint ezt bizonyítja annak a telefonbeszélgetésnek is az első része, amelyet Lados rögzített 2005 nyarán. Ebben más mellett egyébként Zuschlag arról is beszélt, hogy több tíz millió forintot kapott az MSZP-től országgyűlési képviselői mandátumáról történő lemondásáért. A beszélgetés ezen részletét az elsőrendű vádlott nem kívánta kommentálni.
A per kezdetén egyébként a teremőrséget is be kellett hívni a tárgyalóba, hogy egy helyi vállalkozót kivezessenek. Információink szerint a férfi korábban csődbe jutott vállalkozása kapcsán szeretett volna felszólalni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.