Megdőlt Borovszky vádja?

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium nyilvántartásában nem található az a jegyzőkönyv, amelyre hivatkozva Borovszky Tímea bűncselekménnyel vádolta meg Nagy Attilát, a Borovszky-ügyet kirobbantó mentorprogram igazgatóját – derül ki a lapunk birtokába került dokumentumból. Ha a felfüggesztett esélyegyenlőségi főigazgató rövid időn belül nem rántja elő valahonnan a dokumentumot, elképzelhető, hogy hamis vád miatt is felelnie kell.

2009. 04. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Borovszky Tímeát márciusban Hiller István oktatási miniszter felfüggesztette állásából, és ügyében feljelentést tett a rendőrségen, az esélyegyenlőségi főigazgató bosszúhadjáratot indított Nagy Attila ellen, akinek a bejelentése nyomán indult fegyelmi eljárás Borovszky ellen. A főigazgató egy jegyzőkönyvre hivatkozva több sajtóorgánumban is bűncselekménnyel, fiktív számlák vásárlásával vádolta meg a mentorprogram igazgatóját. Borovszky a TV2-nek adott interjúban fel is olvasott az állítólagos jegyzőkönyvből. Azt állította: tavaly július 2-án kelt az a dokumentum, amely az ő, valamint Nagy Attila között, több tanú előtt zajlott beszélgetést rögzítette. Az általa idézettek szerint Nagy Attila arról panaszkodott, a visszatartott minisztériumi támogatás miatt úgy tudta életben tartani a mentorprogramot, hogy eladta a lakását, és abból fizette ki munkatársai bérét.

*

A pénzt úgy papírozta le, hogy fiktív számlákat vásárolt. A főigazgató által előadott elmélet szerint a Nagy által elismert számlavásárlás miatt átfogó pénzügyi ellenőrzést indíttatott a mentorprogramot üzemeltetőknél, amit Nagy a rágalomhadjárattal akar megbosszulni.
Nagy tagadta a vádakat. Leszögezte: fiktív számlákat nem vett, és nem írt alá ezzel kapcsolatos jegyzőkönyvet. Borovszky Tímea csakis egy általa utólag meghamisított dokumentumból idézhetett. Hozzátette: bár a főigazgató megmutatta az állítólagos dokumentumot a kamerának, azon sem aláírások, sem minisztériumi pecsét, sem iktatószám nem látszik. A mentorprogram megvádolt igazgatója azonnal adatmegismerési kérelmet nyújtott be a tárcához, amelyben betekintést kért az állítólagos jegyzőkönyvbe.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) napokban megérkezett válasza újabb fordulatot hozott az ügyben. A jelenlegi állás szerint úgy tűnik, hogy Borovszky Tímea támadása a saját fejére hullt vissza, és nyilatkozatai miatt még a korábbinál is nehezebb helyzetbe került. Az OKM jogi főosztályának válasza szerint ugyanis az Esélyegyenlőségi Főigazgatóságon 2008. július 2-án lezajlott megbeszélésről készült jegyzőkönyv iktatott, kiadmányozott példánya nincs a minisztérium ügyirat-nyilvántartásában A tárca felszólította Borovszkyt, hogy mihamarabb bocsássa a minisztérium rendelkezésére a dokumentumot. Ha a főigazgató rövid időn belül nem kapja elő valamelyik otthoni sublótból a perdöntő dokumentumot, Nagy Attila akár hamis vád gyanúja miatt is feljelentheti. Emlékezetes: a Borovszky-ügyet Nagy Attila, a mentorprogram korábbi igazgatója robbantotta ki. A férfi azt állította, hogy a főigazgató saját érdekeltségébe tartozó cégeknek, alapítványoknak adott több millió forintos megbízásokat a hátrányos helyzetű diákok tanulmányaira elkülönített keretből. Lapunk tényfeltáró cikksorozata több millió forintos megbízási szerződéseket talált, amelyek az esélyegyenlőségi főigazgató és munkatársainak cégei, valamint az OKM, illetve a tárca háttérintézményei között köttetett. A vádak nyomán Hiller István belső vizsgálatot és fegyelmi eljárást indított Borovszky ellen, majd felfüggesztette állásából a főigazgatót, és feljelentést tett. Az ügyészség egy hónapja nyomoz az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.