Románia visszakapta a Sólyom-incidenst

2009. 04. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sólyom László államfő március 15-i erdélyi látogatását akadályozó Románia saját bőrén tapasztalja, milyen, amikor egy szomszédos ország kellemetlenkedik az állampolgáraival. A moldovai hatóságok ugyanis tegnap mintegy 160 román állampolgárnak tagadták meg, hogy beutazzanak az ország területére. A vámügyi szervek egész turistacsoportokat szállítottak le a Bukarest és Chisinau között közlekedő nemzetközi vonatról, és tucatnyi autót fordítottak vissza a határtól. A legtöbb esetben semmivel sem indokolták a beutazás megtagadását, akadtak azonban, akiktől olyan igazolást kértek, miszerint nem HIV-fertőzöttek. Két nappal ezelőtt a moldovai határőrség visszafordította a romániai Iasi és Vaslui megye önkormányzatának hivatalos küldöttségét, és hasonlóképpen járt egy román írókból, költőkből álló gyulafehérvári csoport is. A Moldovai Köztársaság gesztusa mögött egyértelműen az áll, hogy tegnap volt a 91. évfordulója Románia és Besszarábia egyesítésének, ami az önálló államiságot hirdető és Nagy-Románia eszméjét üldöző chisinaui kommunista hatóságok szemében vörös posztónak számít. Vladimir Voronin államfő rezsimjét az is aggasztja, hogy romániai politikai körök befolyásolhatják a Moldovai Köztársaságban április 5-én rendezendő parlamenti választások kimenetelét. Cristian Diaconescu román külügyminiszter tegnap magyarázatot kért a történtekért a chisinaui társtárcától.
Eközben az Erdélyi Magyar Ifjak szervezet azt kérte a bukaresti parlamenttől, hogy egy-egy település az eddig 20 helyett 10 százalékos kisebbségi lakosság esetén is használhassa saját anyanyelvét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.