Zavar a hírszerzésben

Újabb botrány övezi a román belügyminisztérium tevékenységét, amelynek két magas beosztású munkatársa ellen indított bűnvádi eljárást a korrupcióellenes ügyészség. A háttérben a hírszerzés politikai irányításáért folyik ádáz küzdelem.

2009. 04. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magas szintű korrupciós, politikai lejáratási kísérlettel és ingatlanpanamával fűszerezett ügyet leplezett le a bukaresti nyomozó hatóság. A korrupcióellenes ügyészség azzal gyanúsítja a román belügyminisztérium hírszerző főosztályának nemrég kinevezett vezetőjét, hogy haszonszerzés céljából illetéktelen kezekbe juttatott titkos információkat. A nyomozati anyag szerint Cornel Serban egy meg nem nevezett politikus telefonhívás-listájáról adott ki információkat Tiberiu Dinunak, Románia milánói konzuljának, aki történetesen Ion Bazac egészségügyi miniszter sógora. A szolgálat ellentételezéseként a szociáldemokrata tárcavezető kijárta, hogy párttársa, Dan Nica belügyminiszter két héttel ezelőtt Serbant bízta meg a belügyi titkosszolgálat irányításával. A tisztség betöltéséért folytatott harc korábban is konfliktust szült a nagykoalícióra lépett román szocdemek és demokrata-liberálisok között, és az elmúlt három hónapban két szocialista belügyminiszternek már távoznia kellett, mert nem a „megfelelő” embert nevezte ki a hírszerzés élére. Cornel Serbant és Petre Pitcoviciot, a belügy korrupcióellenes főosztályának műveleti vezetőjét különben azzal is gyanúsítják, hogy megpróbálták rábeszélni az ügyészséget, ne indítson eljárást a gazdag üzletemberként számon tartott Gabriel Popoviciu és a bukaresti agrártudományi egyetem között szentesített, kétmilliárd euróra rúgó ingatlanpanama ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.