Bajnai helyett vallott a Wallis

A Bajnai Gordon miniszterelnököt mentegetni próbálók egyre gyakrabban idézik a jól ismert közmondást: rablóból lesz a legjobb pandúr. Ez a vélekedés azonban különösen elfogadhatatlan napjaink valóságában. Jogos elvárás, hogy ilyen sötét gazdasági múlttal ne lehessen miniszterelnök senkiből sem Magyarországon. Normálisan működő demokráciákban ugyanis a rablóból nem pandúrt csinálnak, hanem kinyomozzák bűneit, és felelősségre vonják ezekért.

Munkatársainktól
2009. 06. 14. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdai lapszámunkban bemutattuk Bajnai Gordon miniszterelnök többszörös ciprusi cégigazgatói múltjának egyik – a nyilvánosság előtt eddig nem ismert – állomását. A szigetországi álláshalmozó Bajnai többek között a Wallis European Management Service (WEMS) elnevezésű offshore társaság igazgatója is volt. A WEMS-et 2002-ben alapították, amikor a földközi-tengeri sziget – az Európai Unión kívül eső országként – klasszikus adóparadicsomnak számított. 2003 és 2005 között a magyarországi, MSZP közeli Wallis Zrt.-nek egyfelől magánszemélyek voltak a részvényesei, köztük Bajnai Gordon, másfelől a WEMS offshore cég által is tulajdonolt, Well-Invest 2000 Kft. A magyar Wallisból 2003 és 2005 között a magánszemély részvényesek nem vettek ki osztalékot, ami után így jelentős mértékű osztalékadót kellett volna fizetniük az államnak. A Wallis Zrt. kizárólag a Well-Invest Kft. részére állapított meg osztalékot, három év alatt összesen 3,4 milliárd forintot. A Well-Invest Kft. egyetlen alkalmazottjának gyakorlatilag nemigen volt más feladata, mint hogy a Wallisból érkező milliárdokat továbbterelje a szigetországi adóparadicsomba. A Well-Invest ugyanis a Wallisból érkező nyereséget egy az egyben fizette ki osztalékként a ciprusi offshore cégnek, a WEMS-nek.

*

Felmerült a kérdés: vajon kik állhattak a Bajnai által igazgatott offshore társaság mögött, kik lehettek a láncolat végén hasznot húzó tényleges tulajdonosok? Lapunk valószínűsítette, hogy az adóparadicsomi helyzet haszonélvezői a Wallis Zrt.-t uraló magánszemélyek lehetnek, akár maga a miniszterelnök is. A WEMS tulajdonosi helyzetét firtató kérdésekre Bajnai nem nyilatkozott, Budai Bernadett kormányszóvivő pedig kitérő választ adott. A Magyar Nemzetnek az ügyben érintett Wallis Zrt. azonban írásban elismerte, hogy a cégükből a – Well-Invest 2000 Kft.-n keresztül – milliárdos vagyonhoz hozzájutó ciprusi offshore WEMS egyik tulajdonosa 2005-ig hazánk jelenlegi miniszterelnöke, Bajnai Gordon volt.
Mi is történt tehát? A Wallis Zrt. tulajdonosaként Bajnai Gordon 2003 és 2005 között nem vett ki osztalékot, így nem kellett – az akár 35 százalékot is elérő – osztalékadót fizetnie a magyar államnak. Bajnai ehelyett egyrészt a Wallis részvényeseként, másrészt a Well-Invest Kft. esetében a WEMS képviselőjeként olyan döntéseket hozhatott, amelynek eredményeképpen a wallisos milliárdok a tulajdonában álló és általa vezetett offshore cégben landoltak. A Wallisból eredő hatalmas összeg rá jutó részéhez a ciprusi offshore társaság tulajdonosaként Bajnai így anélkül juthatott hozzá, hogy osztalékadót kellett volna fizetnie a magyar államnak. A Bajnai-féle osztalékutaztatási módszerrel el tudták kerülni, hogy a Wallisban képződött milliárdos nyereséget magánszemélyként itthon vegyék fel, és itthon kelljen megfizetniük a rendkívüli magas közterheket. A végső osztozkodásnál a Wallisból induló vagyon rá eső része azonban ugyanúgy a Wallis tulajdonosánál, Bajnai Gordonnál köthetett ki, mintha az itthoni cégből vette volna ki osztalékként. Egy apró eltérés mégiscsak van: a magyar állam eleshetett több száz millió forint adóbevételtől.
Bajnait mint a ciprusi offshore cég tulajdonosát és cégigazgatót azonban egy percig sem érdekelte, hogy adóelkerülésével aktívan és tudatosan hozzájárulhatott a magyar költségvetés mélybe taszításához. Bajnai Gordon miniszterelnök azonban már jóval érzékenyebb e tekintetben. Súlyos szigorításokat ígér az adóelkerülési technikákkal továbbra is próbálkozó hajdani társainak. Az adótörvények szerint ha egy ügyletet megállapíthatóan adóelkerülési célból hoztak létre, akkor ez a magatartás törvénysértő. Természetesen ennek megállapítása a hatóságok feladata lenne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.