Garázsmenet

Mészáros József
2009. 06. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csite megkóstolta
Fritsch Pince – Syrah, 2006. Bordó színű, elsőre füstös-áfonyás illatú bor, amely a levegőzés hatására kezd kitárulkozni. Elsőként hűvös, kapros illat, majd lilaakácosan buja, egzotikus fűszeresség, aztán keserű csoki. Igazi illatorgia. A korty lendületes, jó savú, nem túlbonyolított bor, nincsenek mélységei, de kellően aromagazdag, zamatos, jó ivású. Ízét a szegfűszeges, őszibarackos ízre emlékeztető jegyeken kívül a cseresznyelekváros hatás uralja. Mellette kávés kesernye, fanyarság, néha talán túlzó érzetű, de még tolerálható. Lecsengése közepesen hosszú, primőrgyümölcs-ízzel.


Hogy 1946-tól a rendszerváltásig mennyi minden nem történt meg a villányi borvidéken, azt az erőteljes centralizáltság is híven illusztrálja. Avagy hol vannak a kisharsányi, nagyharsányi, netán máriagyűdi sztárborászok? Ezek a települések ugyanis egytől egyig kiváló termőhelyek, egymástól jól megkülönböztethető borbéli jellemzőket adva teszik változatossá a vidék kínálatát. Miként Hegyalja sem pusztán Tokaj városát jelenti, hiszen ott van Mád, Tállya, Tarcal meg a többi borfellegvár. A Hegyaljára tartó borturista számára nincs abban semmi különös, ha Tokajba esetleg be sem teszi a lábát, merthogy épp Erdőbénye zamatát kutatja, míg azok, akik a villányi borvidékre tartanak, szinte kizárólag a dél-baranyai kisvárost keresik fel. Jobb híján. Mert aki a villányi borvidéken adja borászkodásra a fejét, az Villányban fektet be. Így aztán a borturista hiába keres pincejáró alkalmakat Villányon kívül, ott legfeljebb – kevés kivétellel – csak hatalmas szőlőket, jókora munkagéptelephelyeket talál. Ettől függetlenül élvezhetjük a táj szépségét. Az ugyanis lenyűgöző.
Horváth Sándorhoz, a 33 éves villányi borászhoz tartunk, ám mivel idejekorán érkeznénk, hirtelen ötlettől vezérelve lekanyarodunk a főútról a Villánytól úgy tíz kilométerre lévő Kisharsány felé. Megcélozzuk a falucska fölötti dombokat, találomra indulva a szőlők közé. A Szársomlyót észak felől kerülgetjük, szinte valószerűtlen a látvány, ahogy az égtől a földig „lógnak” a szőlősorok.
Házigazdánkra mondják, hogy az ilyen kedélyű embert az Isten is borásznak teremtette, víg társaságok motorjának. Alig tud szabadulni a lépten-nyomon megjelenő barátoktól, végül azért csak magunkra maradunk a pincében.
– Majd kóstolunk palackozottat is, de nálunk nem az a jellemző – magyarázza Horváth Sándor, miközben gondosan ellenőrzi a lopó tisztaságát. Az eredményt elégedett fejbólintással nyugtázza, és már kapaszkodik is az egyik hordó fölé. Sötét oportó kúszik fel az üveglopó szárán, aztán sercen a poharunkba. – Nem mondom, a palackozott borért többet lehet kérni, már amennyiben sikerül eladni – folytatja a gazda, majd a hordók sora felé int: – Palackonként úgy kétszáz forintom állna göngyölegben, amit vagy megfizet a turista, vagy nem. Nem beszélve arról, hogy folyóborként, helyben értékesítve itt marad az árrés, nem a kereskedőnél.
– A folyóbort is el kell adni, bár Villányban talán könnyebb, mint máshol. Egyébként milyen a vendégkör? Külföldiek, magyarok?
– Szerintem a villányi turisták zöme pesti. Amúgy meg nem érdemes másra alapozni, mint a belföldi turizmusra. A mostani idők alaposan megkurtították a vásárlóerőt, így aztán kénytelenek voltunk valamennyi bort palackozni. Azért nagy tömegre ne gondoljon, mindössze néhány száz palackról van szó.
– És mennyi fogy folyóborban?
– Úgy ötszáz hektó borunk van évente, hét hektárról. Persze nem ennyivel kezdtük, fél hektárunk volt, amikor 2000-ben kényszervállalkozó lettem.
– Kényszervállalkozó borászt eddig még nem láttunk…
– Pedig vannak bőven, higgye el. Kétezerben életbe lépett a bortörvény, és választanom kellett: vagy őstermelő leszek, vagy vállalkozóként folytatom. Miután eldőlt, hogy én már csak maradok életem hátralévő részében a szőlőben-pincében, vállalkozónak kellett lennem. Hobbiként kezdtem, húszévesen, munka mellett. Buszsofőr voltam a Volánnál. Persze otthagytam a kormánykereket, mert ahogy nőttünk, egyre kevesebb időt adott a szőlő másra. De nekem ez tetszik. Még akkor is, ha napi tizenkét órát kell dolgozni. Az őszi hónapokban meg jó, ha éjjel kettőkor ágyba jutok.
– Mit lehet addig csinálni?
– Hát például csömöszölni. Vagyis erjedés alatt a szőlőt macerálni. Nappal kétóránként, éjszaka ötóránként nyomkodjuk lefelé a törkölykalapot. Nálunk gépesített pincetechnológiát ne is keressen, nem csak gazdasági kényszerből vagyok híve a természetes, esetleg évszázados eljárásoknak. Adalékokat, csodaszereket azok használnak, akiknek sietős a dolguk, akiknél sorban állnak a hitelezők. Egyébként az idő sok mindent megold. Mi szerencsére megadjuk a bornak azt az időt, amire szüksége van. De ha már a természetes eljárásoknál tartunk: ott van például a sározás. Amikor az erjedés lement, egy vékony agyagos sárréteggel bevonom a törkölykalapot. Ez azután néhány hétig így marad, miközben alul egy csomó fontos folyamat lezajlik. Szinte kész bort ereszthetek le a sár alól a hordókba, megspórolva a fejtéseket, mert az elhalt élesztők és egyéb nem kellő dolgok fent maradnak a kádban. Emellett a sárréteg megvéd a fertőzésektől, muslicáktól is. Szóval nagy találmány, higgye el, az elődeink nem voltak buta emberek, annyi szent!
– És mindezt sofőrködés mellett tanulta?
– Meg menet közben. Boldogult apósomtól és a feleségem nagybácsijától tanultam szinte mindent. A nagybácsi mellesleg a villányi téesz pincemestere volt. Azért természetesen becsületből elvégeztem a villányi szakiskolát is, úgyhogy papíron nem vagyok már amatőr. Na, de most azt mondom: nézzük meg a szőlőt!
Tizenöt éves japán kisbuszba ülünk. Kívülről az ember el sem hinné, hogy ebben a járgányban két ember elfér egymás mellett. Elfér. Méghozzá tűrhető kényelemben. Sándor nagy rajongással beszél a kocsiról, miközben a Villány feletti szőlők felé zötyögünk.
– Imádom ezt a kis jószágot! Amit ez már kapott… de elpusztíthatatlan. Sajnos Magyarországra már réges-rég nem hozzák. Nagy kár. Azt szeretem benne a legjobban, hogy vígan befér a szőlősorok közé.
És tényleg. Vicces, ahogy a szőlőben autózunk. Ott, ahol rendesen legfeljebb egy rotációs kapa férne el.
– Ez itt cabernet franc – mondja Sándor. – Sokak szerint a világon sehol máshol nem nyújt annyit, mint Villányban. És ezt külföldi szaktekintélyek írták, vagyis nem hazabeszélek. Sőt akár meg is lehet szakítani. Ha gondolja, mutatok olyan szőlőt, ahol a gazda ezt teszi.
– Hogyhogy meg lehet szakítani?
– Akár húsz kilót is meg lehet termelni egy tőkén… Na, képzelheti azt a bort, amelyik ilyen ültetvényről lejön! Persze a pénz nagy úr.
Már vagy fél órája autózunk a Horváth-féle szőlőkben. Feltűnő, hogy az egyes fajták, telepítések meglehetősen messze vannak egymástól. Itt valóban jól jöhet egy szőlősorok között járó autó.
– Az tényleg feneség, hogy ennyire széttagolt a szőlőnk, de hát apránként vettük a területeket. Ezzel nem tudok már mit kezdeni. Sokat kell közlekednünk, hurcibálnunk. Korábban, amíg kiskönyvesekkel dolgoztattam, még rosszabb volt a helyzet: hoztam-vittem az embereket.
– Miért, ma kikkel dolgoztat?
– A metszést egyedül csinálom, azt másra nem merném bízni, azokra a munkákra pedig, amelyeket egyedül nem győznék, szerződést kötök egy társasággal. Nem kiskönyvezek én többet, az biztos. Napi egy-másfél órát töltöttem csak az adminisztrációval. Ráadásul sok volt a hanyagul végzett munka, mehettem az emberek után. Így most nincs vita: nem órabért fizetek, hanem tőkére kötünk megállapodást. Ha nem csinálják meg jól, az az ő bajuk. Amíg a munkát nem vettem át, addig nem kapják meg a pénzt.
– És a család?
– A család nálunk a feleségemet, a három és fél éves kisfiamat és az anyósomat jelenti. Vagyis férfimunkaerő egyelőre csak én vagyok. Feleségem, anyósom alaposan kiveszi a részét minden másból, ami nem fizikai munka. A pénzügyekkel, gazdasági dolgokkal szinte kizárólag az anyósom foglalkozik, hála istennek! A marketinghez sem értek. Ez egyébként annak idején ki is derült. Volt egy olyan cég, amelyik ünnepek táján rendszeresen tőlünk vette a bort. Évekig jártak vissza hozzánk, mígnem egyszer csak eltűntek. Ahogy később hallottam, becserkészte őket egy borügynök. Odamegy, odaviszi a kóstolót, és kiszállítja a bort. A cégvezetésnek a lábát sem kell kitennie az irodaházból. Szóval nem elég arra várni, hogy bekopogtasson a fogyasztó. A jó bornak igenis kell cégér.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.