A Cerbona visszahívta a 2011. május 13. és 2011. június 18. közötti minőség megőrzési idejű Durillo (500 gramm) és Durum (ömlesztett) márkanevű durumszáraztészta-termékeit, mivel az alapanyaguk toxinnal szenynyeződött – erősítette meg lapunknak tegnap Szabó István. A Cerbona Zrt. vezérigazgatója kifejtette: a cég minőségellenőrzése június 19-én a Diamant Malom International Kft. által szállított durumszáraztészta alapanyagában az élelmiszer-biztonsági értékeket meghaladó DON (deoxinivalenol) toxineltérést mutatott ki. Ezért a Cerbona azonnal hatósági bevizsgálást kért. A főigazgató szerint 120 tonna ment ki a szennyezésgyanús termékből, a vásárlók azonban most már biztosan nem találnak belőle a polcokon. Hozzátette, hogy azoknak sem kell megijedniük, akik már vettek az érintett tésztából, a toxin ugyanis hő (sütés-főzés) hatására elbomlik. Amennyiben még nem fogyasztották el, a cég a termékeket visszaveszi a vásárlás helyén. A vizsgálatokat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal laboratóriumai végezték el.
Funk Sándor addiktológus főorvos lapunknak elmondta: két típusú fuzáriumgomba termeli a DON nevű mikotoxint. A méreg másik ismert neve a vomitoxin, az emberi szervezetbe jutva hányásos-hasmenéses tünetek jelentkeznek. A szakember szerint enyhe toxinról van szó, amely nem károsítja a magzatot, nincs rákkeltő hatása, ennek ellenére komolyan kell venni az ilyen fertőződéseket – tette hozzá.
Mint ismeretes, Budai Bernadett kormányszóvivő a múlt héten arról tájékoztatta a médiát, hogy sem a magyar, sem a külföldi szakhatóságok nem találtak fuzáriumtoxin-fertőzést a magyar gabonatermékekben az elmúlt években, illetve a közelmúltban végzett, célzott vizsgálatok alatt. A hét végén a Diamant Malom International Kft. bevonta kétféle, egy kilogrammos durumlisztjét, mert a készítményekben a fuzáriumgomba egyik toxinját találták. Az egyik liszt fogyaszthatósági ideje 2009. december 15., a másiké pedig 2009. november 28. A bajai cég minden, ebből az alapanyagból készült termékét visszahívta a hatóság.
Mint arról korábban beszámoltunk, májusban tizenkét, a magyarországi boltok polcairól véletlenszerűen kiválasztott, liszttartalmú élelmiszert vizsgált meg a Szegedi Gabonakutató Kft. Ebből öt terméknél találtak olyan gombafertőzésből eredő méreganyagot, amelynek mennyisége meghaladta az uniós egészségügyi határértéket. Az élelmiszerek között volt egy kilogrammos kiszerelésű fehérliszt, illetve teljes kiőrlésű liszt, továbbá olyan pékáru, amelyben korpa is van. Az öt méreganyagot tartalmazó termék közül kettőben a megengedett mennyiség kétszeresét, további három áruféleségben pedig a megengedett határértéknél 15-30 százalékkal több toxint találtak.
Mai hír és régi újság
