Gázos cégek zavaros tranzakciója

Gazdasági, politikai, hatalmi összefüggések egyaránt felvetődtek annak a cégpernek a hátterében, amelyet ma tárgyal a Fővárosi Bíróság. A korábbi tudósítások orosz, ukrán, izraeli érdekeltségről beszéltek, és zavaros tranzakciókra utaltak. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával vizsgálódik.

2009. 07. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Bíróság gazdasági tanácsának arról kell ítélkeznie: törvényesen döntött-e a Fővárosi Cégbíróság, amikor bejegyezte a cégjegyzékbe, hogy az Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató (EMFESZ) Kft.-nek május 4-től nem a ciprusi Mabofi Ltd. a százszázalékos tulajdonosa, mert az üzletrészeket egy dollárért megvásárolta tőle a svájci székhelyű RosGas AG. A felperes, a Mabofi Holding Limited azt állítja, hogy a hazai lakossági fogyasztók húsz százalékának gázigényét kielégítő EMFESZ tulajdoni viszonyai nem változtak. Az üzletrészek átruházásáról ugyanis olyan személy kötött szerződést a vevővel, a RosGas AG-vel, akinek ehhez nem volt joga. A magánszemély csupán kézbesítési megbízottként járt el, a levelek továbbításán kívül más feladatot nem teljesíthetett volna. A Mabofi Ltd. tehát úgy látja: a Fővárosi Cégbíróság nem jegyezhette volna be, hogy a budapesti székhelyű EMFESZ-nek a RosGas a tulajdonosa.
Az alperes az ügyben nem más, mint maga a vitatott tulajdonú EMFESZ. A társaság úgy véli, az üzletrészek adásvételéről szóló szerződést jogosan írta alá a magánszemély, hiszen a Mabofi jogszerű megbízottjaként járt el. Az alperes kéri tehát, hogy a bíróság utasítsa el a volt tulajdonos Mabofi Ltd. kérelmét. A Mabofi Ltd. viszont azt szeretné, ha a Fővárosi Bíróság törölné a cégnyilvántartásból a vevőként bejegyzett RosGas AG-t, ugyanakkor a cégjegyzékben regisztrálná, hogy a per folyamatban van.
Az EMFESZ üzletrészeinek eladása rejtélyes körülmények között zajlott le. A szerződést április 28-án írta alá a Mabofi Ltd. mint tulajdonos és a RosGas AG. A Magyar Energia Hivatal elnöke már másnap, április 29-én engedélyezte a RosGas befolyásszerzését a budapesti gázszolgáltató társaságban. A gyors ügyintézést a Mabofi erősen kifogásolja. Expressz módon zajlott le a tulajdonváltás cégbírósági bejegyzése is. A változásbejegyzési kérelmet május 4-én 8 óra 48 perckor nyújtották be, s a cégbíró 11 óra 39 perckor meg is hozta végzését, holott nem egyszerűsített eljárásról volt szó.
Mindez akkor derült ki, amikor az EMFESZ hazai gázszolgáltató cég élére május 5-én új ügyvezetőt próbáltak kinevezni, mégpedig Knopp András személyében. Knopp egykor az MSZMP Központi Bizottságának alosztályvezetője és miniszterhelyettes volt. A vezető- és tulajdonosváltás kapcsán megjelent tudósítások orosz, ukrán és izraeli érdekeltségekről, gazdasági, politikai, hatalmi befolyásszerzésről beszéltek. Egyebek közt arról írtak, hogy az EMFESZ budapesti irodája körül fegyveres őrség jelent meg. A Fővárosi Bíróság a mai ügyben a cégbejegyzés törvényességét vizsgálja. Értesülésünk szerint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda büntetőeljárást indított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.