Kikérte az ügyészség Dávidot és Herényit

Tegnap a Legfőbb Ügyészség Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését kérte a házelnöktől, több bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt – értesült lapunk. Az információt a házelnök titkársága is megerősítette.

Bodacz Balázs
2009. 07. 04. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az ügyészségi levél tartalmát illető tájékoztatástól elzárkózott a parlament elnöki titkársága, úgy tudjuk, abban a lehallgatási ügyben kérte a politikusok kiadását, amelynek kapcsán Szilvásy György egykori titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli minisztert már meghallgatták gyanúsítottként.
Dávid Ibolya tavaly ősszel tárt a nyilvánosság elé egy lehallgatott telefonbeszélgetést, amely az UD Zrt.-t vezető Tóth János és az OTP-vezér Csányi Sándor között zajlott. A felvétel készítését követő körülmények máig tisztázatlanok, mert bár titkosszolgálati módszert alkalmaztak a rögzítéskor (erre nyomós indok alapján, megfelelő jogi követelmények fennállásakor van lehetőség), utána mégsem semmisítették meg a hanganyagot, holott bűncselekményre utaló információ nem hangzott el. A hanganyag kikerült a szolgálattól, és Dávid Ibolya kezébe jutott. Az MDF elnöke ezt a felvételt felhasználva lehetetlenítette el Almássy Kornél indulását a pártvezetői székért, mert – mint mondta – a beszélgetés tartalma arra enged következtetni, hogy a fiatal politikus a lejáratására törekedett.
*
Az ügy érintettjei jelentős érdeksérelmet okozó magántitok megsértése miatt, ismeretlen tettes ellen kezdeményeztek eljárást az ügyészségnél, és tudomásunk szerint az említett bűncselekmény gyanúja miatt kéri a hatóság Dávid mentelmi jogának felfüggesztését. Herényi Károly kiadatását pedig zsarolás gyanúja miatt kérhetik. Ő volt az, aki a lehallgatott beszélgetés leiratát bemutatva egy közvetítőn keresztül alkut ajánlott Almássynak: vagy visszalép a pártelnöki székért folytatott harctól, vagy nyilvánosságra kerül a dokumentum.
Mint ismeretes, Szilvásy György hivatalos személyként különleges, személyes adattal való visszaélés miatt gyanúsított az ügyben. Az eset kirobbanása idején Szilvásy volt a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter.
Tegnap hiába kérdeztük Dávid Ibolya MDF-elnököt. Arra való hivatkozással, hogy a párt elnökségi ülést tart nem válaszolt. Herényi Károly telefonja ki volt kapcsolva, Hollós János, a párt sajtófőnöke pedig annyit válaszolt lapunk munkatársának: „Nem is értem, miről beszélsz.” Fazekas Géza, az ügyészség szóvivője egyelőre nem tudott bővebb tájékoztatást adni az ügyben; azt ígérte, erre ma sor kerül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.