Székelyföldi lázadás a cigányok ellen

Felgyújtották egy roma család csűrjét a székelyföldi Csíkszentkirály magyar lakosai, akiket felháborított, hogy az egyik társukat megkéselő férfit nem vette őrizetbe a rendőrség. A Székelyföldön nem ez az első eset, hogy a romák sorozatos bűncselekményei és a hatóságok passzivitása miatt a lakosság kénytelen rendet teremteni.

2009. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Éjjel-nappal rendőr- és csendőrjárőrök cirkálnak a székelyföldi Csíkszentkirályon, ahol konfliktus robbant ki a magyar és a roma lakosok között a cigányok sorozatos garázdálkodásai miatt. A Csíkszeredától hét kilométerre fekvő község székely polgárai számára akkor telt be a pohár, amikor a román hatóságok nemrégiben futni hagytak egy cigány férfit, aki súlyosan megsebesítette magyar falustársát. A kocsmai verekedés nyomán az áldozat több késszúrással kórházba került, ám az elkövetőt – a törvényszéki orvos jelentésének hiányára hivatkozva – a rendőrség nem vette őrizetbe. Amikor a szentkirályi magyarok a napokban meglátták, hogy a késelő békésen sétál a faluban, több mint kétszázan megjelentek a harmincéves roma férfi házánál, és felgyújtották a szénatárolásra használt melléképületet. A történtek nyomán a 2400 lelkes faluba vezényelt több mint százötven rendőr és csendőr kimenekítette otthonából a roma családokat, majd előállították a késelőt, Gráncsa Gábort is, akit emberölési kísérlet alapos gyanújával 29 napos letartóztatásba helyezett a csíkszeredai bíróság. A magyar lakosok elpanaszolták: elfogyott a türelmük, elegük van a folyamatos fenyegetettségből, a romák által elkövetett lopásokból, és felszólították a korábbi panaszaikhoz passzívan viszonyuló hatóságokat, hogy lépjenek fel határozottan a helyi cigányok ellen. A magyar és a roma lakosok szószólói, valamint a Hargita megyei prefektúra és a rendőrség vezetői részvételével tartott hétvégi békítő tanácskozáson Székely Ernő polgármester leszögezte: elítéli az önbíráskodást, ám a nyugalom helyreállítása szempontjából elengedhetetlen, hogy a cigányok felhagyjanak a bűnöző életmóddal, és betartsák a törvényeket. Az elöljáró a Magyar Nemzetnek elmondta: a többségi lakosok évek során felgyűlt sérelmeiket akarták a nyilvánosság elé tárni a szurkáló elleni fellépéssel, a szociális segélyből élő, illegálisan építkező, földdel nem rendelkező romák egy csoportja ugyanis rendszeresen dézsmálja a magyarok termőföldjét. Székely Ernő a rendőrséget is elmarasztalta amiatt, hogy nem lépett fel határozottan a bűncselekményt elkövetőkkel szemben. A békítő testület különben megállapodástervezetet dolgozott ki, amely rögzíti, hogy a helybeli romáknak milyen kötelezettségekhez kell tartaniuk magukat; a dokumentumot tegnap írták alá a felek.
Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre megerősítette, hogy a csíkszentkirályi őrshöz rendszeresen érkezik lakossági panasz lopásokról, garázdaságról. A felügyelő elismerte, hogy a rendőrség által kiszabott pénzbüntetést a roma lakosok a legtöbb esetben nem fizetik ki, míg az ügyészség rendszerint arra hivatkozva nem indít büntetőeljárást, hogy az okozott anyagi kár alacsony. „Az elkövetők egyszerűen nem félnek a törvény szigorától, ennek nyomán érthető a lakosság abbéli felháborodása, hogy lám, a másik lop, cselekedete mégis büntetlenül marad” – nyilatkozta a rendőrségi szóvivő. Borboly Csaba, a megyei képviselő-testület elnöke szerint a rendvédelmi szervek és az igazságszolgáltatás hanyag hozzáállása vezetett ahhoz, hogy önvédelemre, önbíráskodásra kényszerülnek a székelyek a cigány kisebbség egy részével szemben. Hozzátette: nem tudja szociális kérdésként kezelni, hogy valaki öt lovat tart, miközben nincs legelője és kaszálója, és szerinte a romák egy csoportja nem is igyekszik munkahelyet szerezni.
Megszólalt a szentkirályi ügyben Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is, aki úgy vélte: nem szabad etnikumközi konfliktusként értelmezni a történteket. Hozzátette, a polgári lakosság akkor folyamodik a csíkszentkirályi székelyekéhez hasonló eszközökhöz, amikor nem bízik a rendőrségben és az igazságszolgáltatásban, ha ugyanis a hatóságok megfelelően végeznék kötelességüket, nem alakulnának ki ilyen helyzetek.
Néhány héttel ezelőtt egyébként a csíkszentkirályihoz hasonló összetűzés robbant ki az ugyancsak Csíkszereda közeli Csíkszentmártonban is amiatt, hogy a romák a magyarok földjein legeltetik háziállataikat és rendszeresen lopják a termést. A történtek nyomán itt is békítő bizottság alakult.
A napokban a Hargita megyei képviselő-testület pénzt folyósított a helyi tanácsnak, hogy szociális lakásokat építsen a romák számára. Gergely András, a 2300 lakosú Csíkszentmárton polgármestere azonban lapunknak kifejtette: a kétmillió forintnak megfelelő összegből legfeljebb a cigány családok életminőségének javítására futja, lakásépítésre semmiképp. Az elöljárótól megtudtuk: a 170 fős helyi roma közösség tagjai közül sokan Magyarországon vállalnak szezonmunkát, így nem állja meg a helyét a romániai emberjogi és roma szervezetek sokat hangoztatott érve, miszerint a cigányok jövedelem hiányában, megélhetésből követnek el vagyon elleni bűncselekményt. A Kovászna megyei Bölönben korábban a romák illegális letelepedése vezetett feszültséghez, a szomszédos Brassó megyéből átvándorolt cigányok ugyanis több mint félszáz épületet húztak fel a háromszéki község határában. Ehhez hasonló esetekre ugyanakkor nemcsak a magyarlakta vidékeken van példa, fellázadtak már a romák bűncselekményei ellen a Fekete-tenger-partján is. A rendszerváltás után egyébként 1993-ban történt a legsúlyosabb romaellenes incidens Romániában, a Maros megyei Hadréven. Miután egy helybeli roma agyonszúrt egy román férfit, a felbőszült lakosok három romát agyonvertek, 14 házat pedig felgyújtottak a cigánytelepen. A károsultak keresete nyomán a strasbourgi Európai Emberjogi Bíróság arra kötelezte a román államot, hogy kártalanítsa a romákat, és rendezzen etnikumközi tréningeket a lakosság számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.