Kaszinó: felelős kerestetik

A pénzügyminiszter úgy hirdetett győztest a kaszinóépítéssel kapcsolatos legutóbbi koncessziós pályázaton, hogy az általa irányított szaktárca még nem fejezte be azt a vizsgálatot, amit a nyertes visszaélésgyanús ügyeivel kapcsolatban indított.

Dénes Zoltán
2009. 08. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhárítaná magáról a felelősséget Oszkó Péter pénzügyminiszter a botrányossá vált sukorói kaszinóügyben, noha nyilvánvaló, hogy a koncessziós pályázat eredményessé nyilvánításával ezt már nem teheti meg – jelentette ki lapunknak Budai Gyula. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének igazgatója részt vesz a Nemzeti Földalap felügyelőbizottságának munkájában is, és e minőségében kért tájékoztatást a szaktárca vizsgálatáról. A Pénzügyminisztérium a miniszterelnök utasítására, több mint egy hónappal ezelőtt kezdte vizsgálni Joav Blum és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. között köttetett, a Velencei-tó melletti állami tulajdonú területek cseréjével kapcsolatos jogügyletet. Az ügylet miatt számvevőszéki és több ügyészségi eljárás van folyamatban. Közokirat-hamisítás miatt már vádemelésre is sor került.
Budainak írt válaszlevelében Oszkó Péter arról számolt be, hogy jelenleg is folyik a tárca vizsgálata, aminek lezárását a számvevőszéki ellenőrzés és az ügyészségi eljárások eredményétől teszik függővé. A pénzügyminiszter közölte: nincs hatásköre arra, hogy felfüggessze a fejlesztés előkészítését, s nem indítványozhatja a kiemelten támogatott beruházás minősítés visszavonását sem. A Népszabadság a fentiekkel szemben korábban arról számolt be, hogy a szaktárca befejezte a vizsgálatát, és csak apróbb szabálytalanságokat állapított meg.
Budai Gyula szerint Oszkó Péter megakadályozhatta volna a beruházást, amennyiben figyelembe vette volna az ügyészségi és számvevőszéki vizsgálatokat, s eredménytelennek hirdeti a kaszinóépítésre meghirdetett koncessziós pályázatot. Mivel ezt nem tette meg, Oszkó Péter felelős azért, hogy mi történik a Velencei-tó északi partján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.