Nem szoktunk le a hálapénzről

Péterffy Balázs
2009. 08. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rossz az üzenete a paraszolvenciának mind a betegek, mind az orvosok felé. Az elmúlt húsz évben a betegek szempontjából nem történt érdemi változás az egészségügyben, a hálapénz elleni támadások sem helyettesítik a reformokat – fogalmazott tegnap dr. Lukács Marianna, a Patika Egészségpénztár igazgatója a Corvinus Egyetem marketing tanszékével közösen készített, hálapénzzel kapcsolatos kutatásuk eredményeit bemutató sajtótájékoztatón.
Az igazgató elmondta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által lejelentett orvos-beteg találkozások száma alapján 296,6 milliárd forint volt a tavalyi évben a hálapénz nagysága, ugyanakkor a felmérés szerint ez a szám ennél jóval kisebb, 73,4 milliárd volt. A különbség abból ered, hogy az OEP sokkal több orvos-beteg találkozást regisztrált, mint a felmérés. A kutatási eredmények alapján elmondható, hogy a közvélekedésnek megfelelően a hálapénz adása nagyon elterjedt Magyarországon.
A megkérdezettek döntő többsége már fizetett az egészségügyi rendszer valamelyik szereplőjének ez elmúlt három évben. A betegek által adott összegek, és a fizetés gyakorisága eltérő az ellátórendszer különböző szintjein. A többség borúlátó a hálapénz kérdésében, és úgy véli, hogy a jövőben még többet kell majd ilyen célból fizetni, mint az idén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.