Bő a keret, de nem a BL-ben

A Debrecen két pontrúgásból elért találattal már a tizenharmadik percben 2-0-s hátrányba került, végeredményben pedig a keddi játéknap legsúlyosabb vereségeként 4-0-ra kapott ki a Lyontól a labdarúgó Bajnokok Ligája második fordulójában, a Puskás Ferenc Stadion közönsége mégis szimpátiatüntetést tartott a csapat mellett. A rideg realitás és az érzelmi túlfűtöttség kettős közegében hálátlan feladat a magyar együttes teljesítményét értékelni. Kész szerencse, hogy Herczeg András vezetőedző megőrizte a higgadtságát, elismerte, a Lyon, ha ennyivel nem is, jobb csapat az övénél, s eltökélten állítja, játékosai ennél többre képesek, nem pont nélkül fogják zárni az E csoport küzdelmeit.

2009. 10. 10. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volt alkalmuk a kudarcokhoz hozzászokni a magyar futballszurkolóknak az elmúlt évtizedekben, az ilyen dermesztő kezdéstől azonban még a legedzettebb drukkerek hátán is futkos a hideg. A Lyon már a harmadik percben bevette a Loki kapuját. A bosnyák Pjanics szögletét a svéd Källström a túloldalról, a tizenhatos vonaláról szúrta rá kapásból, miközben a debreceniek fel sem fogták, hogy mi történik. Nem csak azért kaptak ízelítőt a profizmusból, mert mind az előkészítés, mind a befejezés mestermunka volt, hanem mert számukra is nyilvánvaló, hogy előre eltervezett megoldásból született a gól. „Szögletnél általában területet szoktunk védeni, amit jól kihasználtak a franciák” – ismerte el Herczeg András. Czvitkovics Péter ezt annyival toldotta meg: ezer százalék, hogy előre begyakorolt figura volt. Nos, ennyit azokról a mendemondákról, miszerint a nagy csapatok nagyképűen, felkészületlenül, pusztán a tudásukban bízva szokták megverni a kicsiket.
A debreceni vezetőedző nemcsak az elsőért, hanem a többi találatért sem tett felelőssé senkit sem, noha a másodikban és különösen a negyedikben Polekszics kapus benne volt. Csupán annyit jegyzett meg: a harmadikat elkerülhették volna. A magyarázata azonban túlmutat az adott helyzetelemzésnél: „Nem véletlenül kezdtük úgy az idényt, hogy Máté és Mészáros volt a két középhátvéd. A Lyon ellen egyikükre sem számíthattam, sőt Máté hosszú időre kidőlt. Idehaza látványosnak mondható igazolásaink után rendre megkapom, milyen bő a keretünk. Bőnek bő, az NB II-ben, és ha nincsenek sérültjeink, az NB I-ben, de nem a Bajnokok Ligájában. Mészárost és Rudolfot ezen a szinten nem tudjuk pótolni.”
A látottak alapján ezzel nehéz lenne vitatkozni. Reméljük, Herczeg András nem csak a jelent, a jövőt is valóságosan látja. „Mi vagyunk itt a kis csapat, nem vitás, minket mindenki le akar győzni. A Lyontól elszenvedett súlyos vereség dacára is azt mondom, szeretnénk gólt rúgni, sőt pontot is szerezni a csoportban” – árulta el a szakember.
Az előzetesen elképzelt erőviszonyokat némileg átírja, hogy kedd este a Fiorentina a csupán tizenkilenc éves montenegrói Jovetics két góljával 2-0-ra legyőzte a Liverpoolt Firenzében. Ez akkor is figyelmeztető jel, ha Rafa Benítez, az angolok spanyol edzője azt állítja, idén, különösen az első félidőben, még nem játszottak ilyen roszszul, Cesare Prandelli, a Fiorentina mestere viszont úgy lelkendezett, négy éve, amióta ő irányítja az együttest, még egyszer sem futballoztak ennyire tökéletesen.
Ha tágítjuk a kört, csupán néhány percen múlt, hogy a Rangers nem szenvedett a Debrecenhez hasonló súlyos vereséget. A Sevilla már 4-0-ra vezetett Glasgow-ban, Nacho Novo a 88. percben kozmetikázta 1-4-re a végeredményt.
Tegnap a Bayern München– Juventus rangadón a hazaiak végigtámadták az első félidőt, eredménytelenül, a második játékrész kiegyenlítettebb volt, de maradt a 0-0. A Real Madrid hét perc alatt szerzett három góllal – C. Ronaldo (58., 64.), Kaká (61.) – intézte el a Marseille-t. A Milan továbbra is válságban van, hazai pályán kapott ki a Zürichtől, a Manchester 0-1-ről fordított 2-1-re a Wolfsburg ellen.

BL-csoportkör, 2. forduló. Tegnapi eredmények, A csoport: Bayern München–Juventus 0-0, Bordeaux–Maccabi Haifa 1-0; B csoport: CSZKA Moszkva–Besiktas 2-1, Manchester United–Wolfsburg 2-1; C csoport: Milan–Zürich 0-1, Real Madrid–Marseille 3-0; D csoport: Apoel Nicosia–Chelsea 0-1, Porto–Atlético Madrid 2-0.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.